Περιοδοντίτιδα

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα, ή αλλιώς περιοδοντική νόσος, αποτελεί φλεγμονώδη πάθηση των ούλων. Είναι η εξέλιξη της ουλίτιδας, και συνιστά την κύρια αιτία απώλειας των δοντιών. Προσβάλλει τον περιοδοντικό ιστό, τα ούλα και τον φατνιακό ιστό. Η περιοδοντίτιδα έχει συσχετιστεί με πολλές φλεγμονώδεις παθήσεις, αλλά και με καρδιαγγειακά προβλήματα, το άσθμα, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και κάποιες μορφές καρκίνου.

Η συσσώρευση πλάκας στα ούλα μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή λοίμωξη, η οποία με τη σειρά της προσβάλλει το περιοδόντιο, μειώνοντας την επιφάνεια των ούλων. Σταδιακά, ο φατνιακός ιστός εξασθενεί και τα δόντια πέφτουν. Το περιοδόντιο αποτελείται από τον επιθηλιακό σύνδεσμο (τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια), το ούλο, την οστεΐνη, το δεσμοδόντιο και τον φατνιακό ιστό. Διάβρωση του επιθηλιακού συνδέσμου προκαλεί χαλάρωση της σύνδεσης μεταξύ οστού, ούλων και δοντιών. Έτσι, προκαλείται η περιοδοντίτιδα και η σταδιακή απώλεια των δοντιών.

 

Στάδια και είδη περιοδοντίτιδας

Τα στάδια της περιοδοντίτιδας είναι τέσσερα, και εξαρτώνται από τον βαθμό βλάβης τον οποίο έχει υποστεί ο επιθηλιακός σύνδεσμος, ο ουλικός ιστός και το οστό. Αναλυτικότερα, η περιοδοντίτιδα χωρίζεται στα εξής στάδια:

  • Ουλίτιδα: Κατά το πρώτο στάδιο, η βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από την πλάκα δημιουργεί φλεγμονή στον ουλικό ιστό.
  • Αρχόμενη περιοδοντίτιδα: Η φλεγμονή στο ούλο προκαλεί διάβρωση στον θύλακα. Η σύνδεση μεταξύ δοντιού, οστού και ούλου αρχίζει να χαλαρώνει.
  • Μέτρια περιοδοντίτιδα: Η πλάκα και η πέτρα συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Ο ουλικός ιστός φλεγμαίνει περισσότερο, ενώ η βλάβη στους ιστούς και το οστό προχωρά.
  • Προχωρημένη περιοδοντίτιδα: Τα ούλα υπόκεινται έντονη φλεγμονή. Η διάβρωση των ιστών και του οστού είναι εκτεταμένη, ενώ η σύνδεση μεταξύ θύλακα και δοντιού είναι πλέον εξαιρετικά χαλαρή.

Τα είδη της φλεγμονώδους αυτής νόσου είναι πολυάριθμα, με πιο συνηθισμένο εκείνο της χρόνιας περιοδοντίτιδας. Η χρόνια περιοδοντίτιδα είναι η κατάσταση φλεγμονή στους υποστηρικτικούς ιστούς των δοντιών, οδηγώντας στην απώλεια οστού και δοντιού. Κύρια διαφορά της με την ουλίτιδα αποτελεί το γεγονός ότι η οστική διάβρωση κι απώλεια είναι μη αναστρέψιμη. Η περιοδοντίτιδα ταξινομείται κι ανάλογα με την ταχύτητα εξέλιξής της, σε αργή, μέτρια και ταχεία.

 

Περιοδοντίτιδα: Αίτια δημιουργίας και συμπώματα

Βασική αιτία εμφάνισης περιοδοντίτιδας αποτελεί η μικροβιακή πλάκα. Η συσσώρευσή της κάτω από τα ούλα προκαλεί τη δημιουργία πλάκας και πέτρας, οι οποίες αποτελούν κύριο αίτιο δημιουργίας ουλίτιδας. Φλεγμονή στο περιοδόντιο ενδέχεται να προκαλέσουν κι άλλοι παράγοντες, όπως το άγχος και το «σφίξιμο» των δοντιών. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά οδοντικά προβλήματα, όπως και η λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών. Άτομα τα οποία διαθέτουν τουλάχιστον έναν συγγενή πρώτου βαθμού με περιοδοντίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο. Τέλος, τα συστηματικά νοσήματα κι οι μεταβολικές δυσλειτουργίες (υποσιτισμός – παχυσαρκία) συντελούν παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου.

Τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας αφορούν την καλή λειτουργία ολόκληρης της στοματικής κοιλότητας και δεν πρέπει να αγνοούνται. Περιλαμβάνουν:

  • Ούλα που ματώνουν κατά το βούρτσισμα
  • Οίδημα, ερυθρότητα κι ευαισθησία στα ούλα
  • Δυσοσμία
  • Διαρροή πύου ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα
  • Υποχώρηση ή αποκόλληση ούλων από τα δόντια
  • Χαλαρή σύνδεση δοντιών, δόντια που κουνιούνται
  • Αλλαγές στη θέση των δοντιών ή στον τρόπο μάσησης και κλεισίματος της γνάθου

 

Διάγνωση και θεραπεία περιοδοντίτιδας

Ο μόνος τρόπος διάγνωσης της περιοδοντικής νόσου είναι η εξέταση από ειδικό οδοντίατρο, ή περιοδοντολόγο. Για τους ασθενείς με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό περιοδοντίτιδας, συστήνεται η συστηματική εξέταση. Η κλινική εξέταση στο οδοντιατρείο με την ειδική περιοδοντική μήλη μπορεί να υποδείξει σημεία φλεγμονής του φατνιακού ιστού. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί τη μήλη για να ελέγξει το βάθος διείσδυσης στη γραμμή των ούλων. Εάν υπάρχουν ευρήματα βλάβης τον ουλικό ιστό, πραγματοποιείται μια σειρά επιπλέον εξετάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν το περιοδοντόγραμμα, συγκεκριμένες απεικονιστικές εξετάσεις και μικροβιολογικούς ελέγχους.

Δυστυχώς, η περιοδοντίτιδα δεν είναι ιάσιμη. Υπάρχουν κάποιες πρακτικές μετρίασης των συμπτωμάτων, οι οποίες μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου. Αυτές εξαρτώνται από τη βαρύτητα και την πορεία της νόσου, και περιλαμβάνουν τόσο συντηρητική όσο και χειρουργική αντιμετώπιση. Κατά τη συντηρητική οδό, η μετρίαση των συμπτωμάτων πραγματοποιείται με τη βοήθεια εργαλείων απόξεσης και laser. Πολλές φορές κρίνεται αναγκαίος ο συνδυασμός συντηρητικών και χειρουργικών μέσων, ιδιαίτερα σε περιστατικά προχωρημένης περιοδοντίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται και η λήψη αντιβιοτικής αγωγής. Οι παραπάνω τεχνικές πραγματοποιούνται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας κι είναι εντελώς ανώδυνες.

Η τήρηση των κανόνων σωστής στοματικής υγιεινής είναι το κλειδί για την πρόληψη, αλλά και τη μετρίαση των συμπτωμάτων που παρουσιάζει η περιοδοντίτιδα.

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ύπαρξη περιοδοντικής νόσου, μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με την εξειδικευμένη ομάδα του Dental Home.