απονευρωση δοντιου

Απονεύρωση δοντιού

Τι είναι η απονεύρωση δοντιού;

Απονεύρωση δοντιού ή ενδοδοντική θεραπεία είναι η επέμβαση που πραγματοποιείται στο εσωτερικό τμήμα του δοντιού. Το εσωτερικό του δοντιού ονομάζεται πολφός και είναι ο μαλακός ιστός που αποτελείται από νευρικές ίνες, συνδετικό ιστό και αιμοφόρα αγγεία. Η λειτουργία του είναι να συμβάλλει στην αίσθηση αλλά και τη θρέψη του δοντιού. Η απονεύρωση, λοιπόν, είναι η διαδικασία με την οποία αφαιρείται ο κατεστραμμένος ιστός του δοντιού. Με αυτόν τον τρόπο, μορφοποιείται η ρίζα κατάλληλα ούτως ώστε να μπορεί να κλειστεί με ένα ειδικό υλικό.

Σε ποιες περιπτώσεις θεωρείται απαραίτητη η απονεύρωση δοντιού;

Η απονεύρωση δοντιού ή αλλιώς ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη όταν ο πολφός του δοντιού νεκρώνεται ή μολύνεται. Με λίγα λόγια, όταν εντοπίζονται οι εξής περιπτώσεις:

  • Όταν η τερηδόνα του δοντιού έχει προχωρήσει σε τέτοιο στάδιο που η απομάκρυνσή της προκαλεί την εμφάνιση του πολφού. Εάν, εντοπιστεί πολύ κοντά στον πολφό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση ή φλεγμονή.
  • Στην περίπτωση που ένα δόντι έχει σπάσει και το σπάσιμο παρατηρηθεί πολύ κοντά στον πολφό.
  • Στην περίπτωση τραυματισμού του δοντιού που έχει ως αποτέλεσμα την νέκρωση του πολφού.
  • Όταν παρατηρηθούν παλιά σφραγίσματα με ατελή όρια. Με αυτόν τον τρόπο, τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό του δοντιού.

Τι συμπτώματα μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής;

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής είναι τα εξής:

  • Ευαισθησία κατά τη μάσηση τροφής, λήψη κρύου ή ζεστού ροφήματος
  • Πόνος
  • Οίδημα στο πρόσωπο
  • Εκροή πύου
  • Απόστημα δοντιού
  • Αποχρωματισμός δοντιού
  • Πυρετός
  • Εμφάνιση συριγγίου (σπυράκι)

Απονεύρωση δοντιού: διαδικασία

Η διαδικασία της απονεύρωσης ολοκληρώνεται τις περισσότερες φορές σε δύο συνεδρίες. Στην αρχή, πραγματοποιείται τοπική αναισθησία στο δόντι το οποίο θα απονευρωθεί. Έπειτα, τοποθετείται το ελαστικό απομονωτήρα ώστε να απομονωθεί το δόντι από το σάλιο και τα βακτήρια.

Στην περίπτωση τερηδόνας, προηγείται ο καθαρισμός και αμέσως μετά η διάνοιξη του δοντιού και η ανεύρεση των ριζών του. Αφού, ανευρεθούν όλοι οι ριζικοί σωλήνες, θα πραγματοποιηθεί επεξεργασία μηχανικά αλλά και χημικά. Στο τέλος της διαδικασίας, σφραγίζονται οι ριζικοί σωλήνες με τα κατάλληλα υλικά και τοποθετείται ένα πρόχειρο σφράγισμα το οποίο επιτρέπει να παρακολουθείται η απονεύρωση για λίγες μέρες. Η τελική αποκατάσταση με την μόνιμη επανορθωτική εργασία πραγματοποιείται μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες.

 

Απονεύρωση δοντιού: Μετεγχειρητικό στάδιο

Όπως είναι φυσικό, οι ασθενείς θα πονάνε για τις επόμενες 2 ημέρες αλλά ο πόνος θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά με τη βοήθεια αναλγητικών φαρμάκων. Σε 10 έως 15 ημέρες το δόντι θα είναι έτοιμο για τη τελική έμφραξη. Προτείνεται στους ασθενείς για ένα εύλογο χρονικό διάστημα να μην μασάνε από την πλευρά που βρίσκεται το καταπονημένο δόντι.

Αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία;

Η ενδοδοντική θεραπεία αποτελεί μια επιτυχημένη διαδικασία με την οποία οι ασθενείς ανακουφίζονται από τα συμπτώματα. Το ποσοστό επιτυχίας υπερβαίνει το 90% αλλά εξαρτάται πάντα και την κατάσταση της στοματικής κοιλότητας. Υπάρχει, όμως, μια μικρή πιθανότητα αποτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας που οδηγεί σε επανάληψη της απονεύρωσης.

Για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη ομάδα του Dental Home