Η γεύση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αισθήσεις μας και οποιαδήποτε διαταραχή διαπιστώσουμε στη συγκεκριμένη αίσθηση μπορεί να μας δυσαρεστήσει. Αρκετές φορές, μπορεί να συμβεί να παρατηρήσουμε μια μεταλλική γεύση στο στόμα μας. Δεν γνωρίζουμε, όμως, ότι αρκετοί παράγοντες μπορούν να συσχετίζονται με αυτήν τη διαταραχή. Μπορεί να οφείλεται και σε κάποια κακιά συνήθεια που έχουμε υιοθετήσει αλλά και κάποιο πρόβλημα υγείας. Τι μπορεί, λοιπόν, να προκαλέσει τη μεταλλική γεύση στο στόμα μας;
Ποιοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν τη μεταλλική γεύση στο στόμα μας;
Κάποιοι παράγοντες μπορεί να είναι σοβαροί και κάποιοι άλλοι όχι. Ορισμένες φορές, μπορεί και να υποχωρήσει μόνη της η συγκεκριμένη γεύση που μας προκαλεί ενόχληση. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι εξής:
- Κακή στοματική υγιεινή. Το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος θεωρούνται πολύ σημαντικοί για την αποφυγή πρόκλησης μεταλλικής γεύσης. Η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα ή η λοίμωξη στα δόντια μπορεί να προκαλέσει τη συγκεκριμένη ενοχλητική γεύση.
- Προβλήματα ρινικής κοιλότητας. Η όσφρηση και η γεύση μας είναι πολύ στενά συνδεδεμένες αισθήσεις όπου η ύπαρξη ανωμαλίας σε κάποια από τις δύο αισθήσεις μπορεί να επηρεάσει την άλλη αίσθηση. Για παράδειγμα, ένα κοινό κρυολόγημα ή οποιαδήποτε λοίμωξη του ρινικού κόλπου μπορεί να προκαλέσει τη μεταλλική γεύση στο στόμα μας.
- Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση μας καθώς όταν απορροφάτε ένα φάρμακο στον οργανισμό μας, κάποια συστατικά απελευθερώνονται στο σάλιο μας και μπορούν προκαλέσουν τη λεγόμενη μεταλλική γεύση.
- Ορισμένες βιταμίνες. Κάποιες βιταμίνες που εμπεριέχουν ψευδάργυρο και χαλκό μπορεί να αφήσουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα μας.
- Εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη, ως γνωστόν, συνοδεύεται με πολλές διακυμάνσεις στις ορμόνες μας και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου έχει παρατηρηθεί η εμφάνιση της συγκεκριμένης γεύσης.
- Κάπνισμα. Το κάπνισμα αποτελεί άλλον έναν παράγοντα, καθώς, επηρεάζει τη γεύση μας. Το ίδιο συμβαίνει ορισμένες φορές και με την εισπνοή βενζίνης ή χρώματος.
- Άνοια. Όσο παράξενο και αν φαίνεται, λόγω άνοιας μπορεί να διαπιστώσει κάποιος τη συγκεκριμένη γεύση, διότι οι γευστικοί κάλυκες συνδέονται με τα νεύρα του εγκεφάλου.
- Θεραπείες ενάντια στον καρκίνο. Ανάλογα το στάδιο της χημειοθεραπείας μπορεί πολύ εύκολα η γεύση να αλλοιωθεί.
- Προβλήματα στο στομάχι. Η δυσπεψία και οι καούρες είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μεταλλική γεύση. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αντιμετωπιστεί η πάθηση για να υποχωρήσει η μεταλλική γεύση.
Πώς μπορούμε να προλάβουμε και να θεραπεύσουμε τη μεταλλική γεύση στο στόμα μας;
Είναι σημαντικό, να φροντίζουμε για την στοματική υγιεινή μας με καθημερινό βούρτσισμα αλλά και με τακτικές επισκέψεις στον Οδοντίατρο. Η εξέταση από τον οδοντίατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε για την κατάσταση της στοματικής υγιεινής σας αλλά να σας προτείνει τρόπους αντιμετώπισης. Επίσης, η κατάποση πολύ νερού θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική για την αποφυγή εμφάνισης της μεταλλικής γεύσης. Ας αναφέρουμε λίγους ακόμη τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης:
- Κατανάλωση τροφών χωρίς ζάχαρη
- Χρήση πλαστικών και γυάλινων αντικειμένων κατά την διάρκεια του μαγειρέματος
- Αποφυγή κατάχρησης ουσιών και πολύ αλκοόλ, καθώς μπορούν να αλλοιώσουν τη γεύση μας
Κλείστε τώρα το ραντεβού σας στο Οδοντιατρείο μας και απαλλαχθείτε από την ενοχλητική μεταλλική γεύση στο στόμα σας.