Περιοδοντολογία

Τι είναι η περιοδοντολογία;

Περιοδοντολογία ονομάζεται ο κλάδος αυτός της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη και αντιμετώπιση των νόσων του περιοδοντίου. Η διατήρηση της καλής υγείας των ούλων είναι ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατήρηση των δοντιών, αλλά και γιατί -σε αντίθετη περίπτωση- επηρεάζεται η γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Περιοδοντολογία και περιοδοντικές νόσοι

Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα

Η συχνότερη πάθηση των ούλων ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή των ούλων που οφείλεται στην παρουσία μικροβιακής πλάκας. Στο αρχικό στάδιο ονομάζεται ουλίτιδα. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, επιδεινώνεται προοδευτικά. Σε προχωρημένο στάδιο, η φλεγμονή επηρεάζει όχι μόνο τα ούλα, αλλά και τα οστά της γνάθου, καθώς και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να επηρεάζεται η σύνδεση των δοντιών με τα ούλα, καταλήγοντας στην απώλεια ακόμα και κατά τα άλλα υγιών δοντιών.

Τόσο η ουλίτιδα, όσο και η περιοδοντίτιδα έχουν συσχετιστεί με προβλήματα, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης. Επομένως, η πρόληψη και η θεραπεία τους είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής.

 

Θεραπεία

Στο The Dental Home, για να θεραπεύσουμε την ουλίτιδα και για να διατηρήσουμε την υγεία των ούλων, πραγματοποιούμε καθαρισμό και στίλβωση των δοντιών. Με τη χρήση ειδικής συσκευής οδοντιατρικής σόδας (Air flow – EMS) απομακρύνονται οι σκούρες χρωστικές ουσίες από την επιφάνεια των δοντιών, διαδικασία που αναδεικνύει το φυσικό χρώμα.

 

 

επικοινωνήστε με το dentalhome

επικοινωνήστε με το dentalhome

shutterstock_1277313838

Εκπαίδευση ασθενή

Ακόμα, ο ασθενής εκπαιδεύεται στο σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών, καθώς και στη χρήση όλων των συμπληρωματικών μέσων, όπως το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια, για ολοκληρωμένη φροντίδα της στοματικής υγιεινής. Ο ασθενής εντάσσεται, επίσης, σε εξαμηνιαίο πρόγραμμα follow up.

Οι ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντίτιδα, χρειάζονται ακόμα πιο εξειδικευμένη φροντίδα. Αρχικά, πραγματοποιείται πλήρης ακτινογραφικός και κλινικός έλεγχος, καθώς και περιοδοντόγραμμα. Γίνεται συνεδρία στοματικής υγιεινής και στη συνέχεια προχωράμε στη συντηρητική θεραπεία. Αυτή, περιλαμβάνει υποουλικές αποξέσεις, δηλαδή βαθύ καθαρισμό.

Αφού ολοκληρωθεί η συντηρητική φάση, ο ασθενής παρακολουθείται ανά τρίμηνο, και γίνεται αξιολόγηση του αποτελέσματος.

Χειρουργική αντιμετώπιση περιοδοντικών νόσων

Σε προχωρημένες καταστάσεις περιοδοντίτιδας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση για την ολοκλήρωση της θεραπείας. Σε αυτή την περίπτωση, και εφόσον κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αναγεννητικές τεχνικές, με οστικό μόσχευμα και απορροφήσιμες μεμβράνες κολλαγόνου.

Σε κάθε περίπτωση, η συντήρηση του αποτελέσματος αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της θεραπείας, καθώς η περιοδοντίτιδα χωρίς την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα, υποτροπιάζει.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποια νόσο του περιοδοντίου επικοινωνήστε άμεσα με τον Οδοντίατρό σας. Οι εξειδικευμένοι Οδοντίατροι του The Dental Home διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα της περιοδοντολογίας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους για ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας!

επικοινωνήστε με το dentalhome