όψεις πορσελάνης

Όψεις πορσελάνης

Ανάμεσα στους κλάδους της σύγχρονης οδοντιατρικής, εξέχουσα θέση κατέχει πλέον και η Αισθητική Οδοντιατρική. Η Αισθητική Οδοντιατρική στοχεύει στη βελτίωση ή και διόρθωση του χαμόγελου του ασθενούς, με γνώμονα πάντα την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και την ανάκτηση της δυναμικότητάς του. Μεταξύ των πιο δημοφιλών μεθόδων της, είναι αναμφισβήτητα οι όψεις πορσελάνης.

 

Τι είναι οι όψεις πορσελάνης;

Οι όψεις πορσελάνης (porcelain veneers) είναι λεπτές επικαλύψεις από πορσελάνη, κατάλληλη για ιατρική χρήση, οι οποίες εφαρμόζονται στην μπροστινή όψη του δοντιού.  Η χρησιμότητα των όψεων πορσελάνης έγκειται στην αποκαταστατική ή επανορθωτική τους λειτουργία, καθώς συνίστανται σε περιπτώσεις αλλαγής του σχήματος ή του χρώματος (δυσχρωμία) του δοντιού και ενίοτε και της θέσης του.
Αντενδείκνυνται, σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής τρίζει τα δόντια του, σε δυσπλασίες της αδαμαντίνης, σε οδοντοστοιχίες με πολλά σφραγίσματα και όταν το δόντι είναι σχεδόν κατεστραμμένο (λείπει μεγάλο κομμάτι).

Πόσο διαρκούν οι όψεις πορσελάνης;

Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής και την αντοχή των όψεων πορσελάνης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι θεωρούνται υψηλής αντοχής λύση. Πιο συγκεκριμένα, η πορσελάνη ως ένα κεραμικό υλικό έχει την ιδιότητα να θεωρείται αρκετά ανθεκτική, ακόμα και σε ορισμένα κτυπήματα. Υπό κανονικές συνθήκες, και εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που να συγκλίνουν προς το αντίθετο, η διάρκεια ζωής τους έχει υπολογιστεί έως και 15 έτη. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα άλλωστε είναι η σταθερότητα και η αντοχή στο χρόνο. Συστήνεται να αλλαχθούν όταν στο σημείο επαφής τους με τα ούλα είναι πλέον εμφανής η δυσχρωμία.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταστεί σαφές πως δεν υπάρχει απόλυτη διάρκεια ζωής καθώς εν πολλοίς αυτή εξαρτάται από την προσοχή που δείχνει ο ασθενής (λόγου χάρη ονυχοφαγία, κτυπήματα κτλ).

Όψεις πορσελάνης: Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα

Αρκούντος ικανοποιητικά κρίνονται τα πλεονεκτήματά τους, γεγονός που ενισχύει τη δημοφιλία ανάμεσα στους ασθενείς. Υψηλά στη λίστα αυτών είναι το γεγονός ότι απαιτείται ελάχιστη παρέμβαση στην αδαμαντίνη των δοντιών. Η αδαμαντίνη και η οδοντίνη (οδοντικοί ιστοί), δυστυχώς δεν αναγεννώνται σε περίπτωση ζημιάς ή τροχίσματος. Ως εκ τούτου, στα πλαίσια των επιταγών της σύγχρονης Οδοντιατρικής, προτιμώνται οι όψεις καθώς τροχίζονται όσο το δυνατόν λιγότερο τα δόντια. Επιπλέον, δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς τη συντήρησή τους. Το (αυτονόητα) τακτικό και καθημερινό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος, καθώς και ο οδοντιατρικός καθαρισμός ανά εξάμηνο, αρκούν. Οι όψεις πορσελάνης προτιμώνται καθώς διορθώνουν μια μεγάλη σειρά προβλημάτων, όπως αραιές οδοντοστοιχίες, στραβά ή ανεστραμμένα δόντια, ακόμα και πλήρη αλλαγή εικόνας του χαμόγελου. Τέλος, ανάμεσα στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγεται η σταθερά καλή εμφάνιση που προσδίδουν. Χαρακτηριστική ιδιότητά τους είναι το ότι δεν κιτρινίζουν ούτε λεκιάζουν από το κάπνισμα ή/και τις διατροφικές συνήθειες και αυτό διότι σε αντίθεση με το φυσικό δόντι, δεν είναι πορώδης η υφή τους. Τονώνουν έτσι μόνιμα την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση πολλών ασθενών, χαρίζοντάς τους ένα πραγματικά ακαταμάχητο χαμόγελο.

Μειονεκτήματα

Αναφορικά με τα μειονεκτήματα, ο χρόνος είναι ένα από αυτά. Η τοποθέτηση των όψεων πορσελάνης είναι μια σχετικά χρονοβόρος διαδικασία, μιας και απαιτείται συνεργασία και με τεχνικό, γεγονός που αυξάνει και το τελικό κόστος. Ως μια προσθετική εργασία, απαιτεί περισσότερα του ενός ραντεβού και στάδια, όπως είναι η αποτύπωση και δημιουργία προσωρινών όψεων. Το κόστος μεγαλώνει και από το ίδιο το υλικό, καθώς η πορσελάνη θεωρείται ακριβή. Ο οδοντίατρος πρέπει να είναι άριστα κατηρτισμένος, καθώς η συγκόλληση είναι μια ευαίσθητη διαδικασία που πρέπει να γίνει με υπομονή, προσοχή αλλά και εξαιρετικά ευαίσθητους χειρισμούς. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός πως το οποιοδήποτε τρόχισμα της αδαμαντίνης δεν είναι αναστρέψιμο, επομένως τα περιθώρια λάθους είναι σχεδόν ανύπαρκτα. 

Όψεις πορσελάνης ή θήκες;

Στο ερώτημα, όψεις πορσελάνης ή θήκες, δε μπορεί να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση. Οι θήκες σε αντίθεση με τις όψεις, καλύπτουν όλο το δόντι και όχι μόνο την μπροστινή του όψη. Απαιτούν ολικό τρόχισμα της αδαμαντίνης. Αυτό συνιστά και την κύρια διαφορά τους, παρότι και οι δυο θεωρούνται δημοφιλείς μέθοδοι αποκατάστασης. Σημειώνεται, πως σε περίπτωση φθοράς του δοντιού, πρέπει πρώτα αυτό να «κτιστεί» ώστε να τοποθετηθεί επιτυχώς η θήκη. Συνήθως αν το δόντι έχει εκτεταμένη βλάβη τότε προτιμώνται οι θήκες, ενώ αν είναι ανέπαφο και χρήζει αισθητικής διορθώσεως, τότε ιδανική λύση θεωρείται η όψη πορσελάνης. Συνεπώς, η επιλογή ενός εκ των δυο, έχει να κάνει εν πολλοίς με τις ανάγκες του ασθενούς, την κατάσταση του δοντιού και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Εφόσον αξιολογηθούν τα προαναφερθέντα από τον ιατρό, τότε λαμβάνεται και η τελική απόφαση.

Συνοψίζοντας, οι όψεις πορσελάνης έχουν κερδίσει την προτίμηση των ασθενών, καθώς το αισθητικό αποτέλεσμά τους πλησιάζει πολύ αυτό των φυσικών δοντιών και μάλιστα με τη λιγότερη δυνατή επέμβαση στην αδαμαντίνη.

Ωστόσο είναι επιβεβλημένο ο ασθενής να συμβουλευτεί τους εξιδεικευμένους οδοντιάτρους του The Dental Home, οι οποίοι θα φροντίσουν την οδοντοστοιχία όλης της οικογένειας. Στο The Dental Home διαθέτουμε υψηλής ποιότητας υλικά, που σε συνδυασμό με την τεχνολογία αιχμής, παρέχουμε βέλτιστα και φυσικά αποτελέσματα. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για μία εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημά σας!