Λεύκανση-δοντιών

Λεύκανση Δοντιών

Τι είναι η λεύκανση δοντιών;

Λεύκανση δοντιών ονομάζεται η διαδικασία, μέσω της οποίας βελτιώνεται το χρώμα των δοντιών του ασθενούς και αυξάνεται η φωτεινότητά τους. Μέσω της λεύκανσης δοντιών, οι ασθενείς που έχουν κίτρινα ή δυσχρωμικά δόντια, έχουν τη δυνατότητα να ανακτήσουν το λευκό χρώμα τους. Στόχος αυτής της θεραπείας, είναι να βελτιωθεί η εμφάνιση των δοντιών και να αποκτήσει ο ασθενής ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο. Η λεύκανση δοντιών, μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι, πάντα υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου.

Τι μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των δοντιών;

Υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες το χρώμα των δοντιών μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα λευκό εκ γενετής. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το χρώμα τους. Οι βασικοί είναι:

  • το κάπνισμα
  • η φυσιολογική φθορά λόγω ηλικίας
  • η κακή στοματική υγιεινή
  • οι χρωστικές κάποιων τροφίμων ή ποτών
  • ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές
  • το τρίξιμο των δοντιών
  • ο τραυματισμός κάποιου δοντιού

Πως πραγματοποιείται η λεύκανση δοντιών;

Η λεύκανση δοντιών, μπορεί να υλοποιηθεί με δύο τρόπους. Είτε στο χώρο του ιατρείο από εξειδικευμένο οδοντίατρο, είτε στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή.

Στο ιατρείο:

Όταν πραγματοποιείται στο ιατρείο, γίνεται χρήση ενός οδοντιατρικού laser τελευταίας γενιάς. Το laser αυτό, προσφέρει στον ασθενή άμεσο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Στο σπίτι:

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, η λεύκανση δοντιών να γίνει από τον ίδιο τον ασθενή στο χώρο του σπιτιού του. Ο ασθενής, σε αυτή την περίπτωση, τοποθετεί τη λευκαντική ουσία σε ειδικά κατασκευασμένους νάρθηκες, για συγκεκριμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα. Ακολουθεί τη διαδικασία αυτή μέχρι να φτάσουν τα δόντια στην επιθυμητή απόχρωση. Ιδανικά, οι δύο μέθοδοι συνδυάζονται για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο θα έχει και μεγάλη διάρκεια.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της λεύκανσης δοντιών;

Τα αποτελέσματα της λεύκανσης δοντιών, μπορεί να έχουν διάρκεια μέχρι και τα δύο έτη. Αυτό βέβαια διαφέρει για κάθε ασθενή. Ένας ασθενής που είναι τυπικός με τη στοματική του υγιεινή, μπορεί να βλέπει τα αποτελέσματα της λεύκανσης για μεγαλύτερο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, το χρώμα των δοντιών δεν επανέρχεται στην αρχική σκούρα απόχρωση που είχε. Αυτό που συμβαίνει είναι να υποτροπιάζει το λευκό χρώμα, οπότε και τότε απαιτείται η επαναληπτική λεύκανση δοντιών.

Μπορεί η λεύκανση δοντιών να δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια μου;

Σε κάθε ασθενή που προχωράει σε λεύκανση δοντιών, δίνονται εξειδικευμένες οδηγίες, τις οποίες πρέπει να ακολουθεί. Εφόσον ακολουθηθούν σωστά οι οδηγίες αυτές, ο ασθενής δεν κινδυνεύει από την εμφάνιση προβλημάτων. Η μόνη παρενέργεια που ίσως προκύψει σε κάποιους ασθενείς, είναι μία ήπια ευαισθησία στα δόντια. Η παρενέργεια αυτή είναι παροδική και αντιμετωπίζεται με μία απλή οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια.

Ποια είναι η διάρκεια της θεραπείας της λεύκανσης δοντιών;

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλέξει ο κάθε ασθενής. Για τη λεύκανση στο σπίτι, η διάρκεια της θεραπείας είναι από 1 έως 3 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα αρχίζει να γίνεται ορατό από την πρώτη εβδομάδα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί μετά το πέρας των τριών εβδομάδων. Για τη λεύκανση στο ιατρείο, το αποτέλεσμα είναι ορατό μέσα σε 2-3 μέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Οι εξειδικευμένοι Οδοντίατροι του Dental Home, διαθέτουν πολυετή εμπειρία στην Αισθητική Οδοντιατρική, χαρίζοντας σε εκατοντάδες ανθρώπους στο χαμόγελο των ονείρων τους. Εάν θέλετε κι εσείς να ανανεώσετε το χαμόγελό σας, μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί τους!