Τερηδόνα

Τερηδόνα

Τι είναι η Τερηδόνα;

Όταν μιλάμε για Τερηδόνα, ουσιαστικά αναφερόμαστε στην φθορά των δοντιών. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αποτελεί την πιο συχνή μη μεταδοτική νόσο παγκοσμίως.

Η Τερηδόνα δρα καταστρέφοντας το σμάλτο του δοντιού, δηλαδή την εξωτερική επιφάνεια αυτού, δημιουργώντας κοιλότητες (τρύπες) στα δόντια.

Θα έχετε σίγουρα ακούσει την συσχέτιση μεταξύ της τερηδόνας και της ζάχαρης: Τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα, τρέφονται από τους υδατάνθρακες (σάκχαρα) των τροφών. Έτσι, μια διατροφή πλούσια σε σάκχαρα, δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον στο στόμα για την ανάπτυξη μικροβίων, αφού αυτά προσκολλώνται στα δόντια και παράγουν οργανικά οξέα που τα καταστρέφουν.

Στάδια Τερηδόνας:

Παρακάτω, θα δούμε τα στάδια της τερηδόνας για να κατανοήσουμε το πως επιδρά στα δόντια μας. Δυστυχώς, είναι δύσκολη η διάγνωσή της στα αρχικά στάδια.

Στο πρώτο στάδιο, γίνεται απομεταλλικοποίηση του σμάλτου, το οποίο σημαίνει ότι το σμάλτο του δοντιού ξεκινάει να αποδυναμώνεται από την ύπαρξη των μικροβίων. Κατά το στάδιο αυτό, ο ασθενής δεν φέρει συμπτώματα.

 

Στο αμέσως επόμενο στάδιο, έχουμε την βλάβη του σμάλτου. Στο σημείο αυτό, μέσω του σφραγίσματος, μπορεί να αναχαιτιστεί η πορεία της τερηδόνας. Μπορεί τα μικρόβια να κατάφεραν να έφθειραν το σμάλτο, αλλά με τον κατάλληλο καθαρισμό της περιοχής και την τοποθέτηση αμαλγάματος ή σύνθετου κονιάματος, το δόντι μπορεί να συνεχίσει να είναι απόλυτα λειτουργικό.

Στο επόμενο στάδιο, καθώς η τερηδόνα έχει διεισδύσει στο σμάλτο, δημιουργείται βλάβη στην οδοντίνη. Είναι το στάδιο κατά το οποίο ο ασθενής βιώνει όλα τα συμπτώματα της νόσου. Ωστόσο, και στο σημείο αυτό το δόντι μπορεί να σωθεί με την βοήθεια της επανορθωτικής θεραπείας.

Το τελικό στάδιο της τερηδόνας είναι και το σημαντικότερο, καθώς τα μικρόβια έχουν εισχωρήσει μέχρι τον πολφό του δοντιού, το μέρος δηλαδή που φυλάσσονται τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Στο στάδιο αυτό γίνεται απονεύρωση, δηλαδή το δόντι νεκρώνεται.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η Τερηδόνα;

 • Πόνος
 • Κακοσμία
 • Ευαισθησία στα δόντια, όταν έρχονται σε επαφή με κρύα ή ζεστά ροφήματα/τρόφιμα
 • Άσχημη γεύση
 • Οδοντικές κοιλότητες (τρύπες στα δόντια)
 • Λευκές/μπεζ/ελαφρώς καφετί κηλίδες στα δόντια
 • Απώλεια δοντιών, στην περίπτωση που καθυστερήσει πολύ να αντιμετωπιστεί

Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση Τερηδόνας;

 • Κακή στοματική υγιεινή
 • Κακή διατροφή (πλούσια σε ζάχαρη)

 

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως η Τερηδόνα;

Κατάγματα στα δόντια: Όταν δημιουργούνται κοιλότητες στα δόντια, σταδιακά αποδυναμώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην δημιουργία ρωγμών ή/και καταγμάτων.

Βλάβη στο νεύρο του δοντιού / Νέκρωση δοντιού: Η τερηδόνα σιγά σιγά καταστρέφει το δόντι αν δεν αντιμετωπιστεί. Αν καταφέρουν τα μικρόβια να διεισδύσουν μέχρι το σημείο που βρίσκεται το νεύρο του δοντιού, τότε ο πόνος που θα νιώσει ο ασθενής είναι ανυπόφορος. Αν μάλιστα επηρεάσει και το νεύρο και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, τότε μπορεί να χρειαστεί να γίνει και εξαγωγή του δοντιού.

Λοίμωξη στην στοματική κοιλότητα: Η τερηδόνα είναι μικρόβια και τα μικρόβια προκαλούν λοιμώξεις. Σε ακραίες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί και εκτός στοματικής κοιλότητας.

τερηδόνα

Πως μπορούμε να ενισχύσουμε τα δόντια μας απέναντι στη Τερηδόνα;

 • Το Α & Ω των υγιών δοντιών είναι ο καθημερινός επιμελής καθαρισμός τους μέσω του βουρτσίσματος. Έτσι, απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών που γίνονται μετέπειτα εστίες μικροβίων.
 • Χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο: Το φθόριο ενισχύει το δόντι έναντι των μικροβίων και σε μικρές ποσότητες είναι απολύτως ασφαλές για την υγεία.
 • Χρήση οδοντικού νήματος: Το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι τα μόνα μέσα που απομακρύνουν παντελώς τα υπολείμματα των τροφών, ακόμη και από τα πιο δύσβατα σημεία, εκεί που δεν φτάνει ούτε η οδοντόβουρτσα. Μπορεί και μόνο στην ιδέα να δυσανασχετείτε, αλλά κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν.
 
 • Δεν ξεχνάμε τα ραντεβού στον Οδοντίατρο: Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διαγνωστεί έγκαιρα το εκάστοτε πρόβλημα στα δόντια και τα ούλα μας. Παράλληλα, ο επαγγελματικός καθαρισμός στο οδοντιατρείο, διατηρεί και συμβάλει στην υγεία των δοντιών.
 • Φθορίωση: Σε παιδιά που εμφανίζουν έντονη τάση προς τερηδονισμό, είναι σημαντικό να γίνει φθορίωση στο οδοντιατρείο. Με τον τρόπο αυτό, ενδυναμώνεται η αδαμαντίνη και αποκαθίστανται οι τερηδονικές βλάβες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.
 
 • Προσοχή στην διατροφή, με μείωση της λήψης τροφών με υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα.