Αισθητική Οδοντιατρική

Ένα όμορφο χαμόγελο δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο. Κερδίζει τον συνομιλητή, ανεβάζει την αυτοπεποίθηση, επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, πως όποιος δεν έχει γεννηθεί με ολόλευκα και ολόισια δόντια δεν μπορεί να τα αποκτήσει!

Οι υπηρεσίες αισθητικής οδοντιατρικής αφορούν ακριβώς αυτές τις παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στη ζώνη του χαμόγελου, προκειμένου να αλλάξουν το σχήμα και τη θέση των δοντιών, όταν αυτά είναι στραβά, ασύμμετρα ή αραιά. Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της αισθητικής οδοντιατρικής είναι και η διόρθωση του χρώματος, σε δόντια δυσχρωμικά ή σκουρόχρωμα, καταστάσεις που προκύπτουν είτε από το κάπνισμα είτε από χρωστικές σε ποτά και τρόφιμα, ακόμα και από τη χρήση κάποιων φαρμάκων.

Στο “The Dental Home’’ η δημιουργία του τέλειου χαμόγελου αρχίζει με την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, ανάλυση του χαμόγελου και σχεδιασμό της θεραπείας που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενή. Σε κάθε περίπτωση, πριν και μετά από τις αισθητικές παρεμβάσεις, γίνεται αποτύπωση του αποτελέσματος με ενδοστοματική κάμερα.

Οι αισθητικές παρεμβάσεις για όμορφα χαμόγελα περιλαμβάνουν:

Λευκανση δοντιων

Η πιο συνηθισμένη αλλαγή που προτιμούν οι ασθενείς για να μεταμορφώσουν το χαμόγελό τους είναι η λεύκανση. Το χρώμα των δοντιών μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα λευκό εκ γενετής, όμως επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, οι χρωστικές κάποιων τροφίμων ή ποτών, φαρμακευτικές αγωγές, τραυματισμοί κλπ. Με τη διαδικασία της λεύκανσης, το χρώμα των δοντιών επανέρχεται ή και βελτιώνεται, ενώ μπορεί να γίνει είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι, πάντα υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου. Στο ιατρείο, η διαδικασία της λεύκανσης πραγματοποιείται με τελευταίας γενιάς οδοντιατρικό laser, προσφέροντας άμεσο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Στο σπίτι, ο ασθενής τοποθετεί τη λευκαντική ουσία σε ειδικά κατασκευασμένους νάρθηκες για συγκεκριμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα, μέχρι να φτάσουν τα δόντια στην επιθυμητή απόχρωση. Ιδανικά, οι δύο μέθοδοι συνδυάζονται, για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο θα έχει και μεγάλη διάρκεια.
Χρειάζεται μία μόνο συνεδρία στο ιατρείο, για να συγκολληθούν ανώδυνα πάνω στις πρόσθιες επιφάνειες των δοντιών όψεις νανοϋβριδικής ρητίνης, που διορθώνουν το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών.

Οψεις πορσελανης

Οι μπροστινές επιφάνειες των δοντιών μπορούν να αποκτήσουν τέλεια εμφάνιση, με τη συγκόλληση όψεων πορσελάνης πάνω σε αυτά. Ξεκινώντας με την παρασκευή των επιφανειών, ακολουθεί η αποτύπωση και η κατασκευή των όψεων στο εργαστήριο. Το υλικό που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία είναι η οδοντιατρική πορσελάνη. Το αποτέλεσμα, εκτός από άριστο αισθητικά, διαθέτει και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ολοκεραμικες στεφανες – ΖΙΡΚΟΝΙΑ

Για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, στην περίπτωση που ένα δόντι για διάφορους λόγους, όπως η τερηδόνα, δεν διαθέτει αρκετή οδοντική ουσία και πρέπει να τοποθετηθεί στεφάνη, η αποκατάσταση γίνεται με στεφάνες κατασκευασμένες από τελευταίας γενιάς πορσελάνη, που ο σκελετός τους δεν είναι μεταλλικός, αλλά κεραμικός. Κατασκευάζονται στο εργαστήριο, αφού πρώτα γίνει η παρασκευή και η αποτύπωση του δοντιού στο ιατρείο. Τέλος, χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά συγκόλλησης, ο οδοντίατρος τοποθετεί τη στεφάνη στο δόντι, για αποτέλεσμα που δεν ξεχωρίζει από τα φυσικά δόντια!

Πέρα από τη ζώνη του χαμόγελου…

  • Πέρα από την αισθητική ζώνη, μπορούν να γίνουν αισθητικές παρεμβάσεις και στα πίσω δόντια. Η αντικατάσταση των παλαιών μεταλλικών σκουρόχρωμων σφραγισμάτων με νέα, λευκά σφραγίσματα νανοϋβριδικής ρητίνης, προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα μεγάλης αντοχής.
  • Για τα πίσω δόντια που έχουν χάσει αρκετά μεγάλο κομμάτι οδοντικής ουσίας, μπορούν να κατασκευαστούν ένθετα σφραγίσματα πορσελάνης. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, κατασκευάζονται στο εργαστήριο και συγκολλούνται πάνω στα δόντια, ενώ εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση του δοντιού.