Your browser does not support the HTML5 canvas tag.

Προσθετική

Η απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση. Στην πραγματικότητα, πέρα από το αισθητικό κομμάτι, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχολογία του ασθενή, συντρέχουν πολλοί λόγοι ώστε η αντικατάσταση του δοντιού και η κάλυψη του κενού να αποτελεί μονόδρομο. Η απώλεια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο την ομιλία, όσο και τη μάσηση, επιβαρύνοντας τα υπόλοιπα δόντια, ενώ το οστό της γνάθου στο σημείο της απώλειας μπορεί να ατροφήσει. Μάλιστα, η απώλεια αρκετών δοντιών μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις διατροφικές συνήθειες του ασθενή. Επιπλέον, τα διπλανά δόντια που στηρίζονταν σε αυτό που έχει χαθεί, τείνουν να μετακινούνται από τη θέση τους προς το κενό και χαλαρώνουν, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα δόντια που βρίσκονται στην αντίθετη γνάθο. Όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια, τόσο πιο έντονα τα προβλήματα που εμφανίζονται.
Αν και τα εμφυτεύματα είναι η λύση αποκατάστασης που κερδίζει συνεχώς έδαφος, λόγω των μεγάλων πλεονεκτημάτων που προσφέρει, τα δόντια που λείπουν μπορούν να αντικατασταθούν και με πιο παραδοσιακές μεθόδους.
Στις περιπτώσεις που λείπει ένα ή και περισσότερα δόντια, η αποκατάσταση γίνεται με γέφυρες. Πρόκειται για ακίνητες εργασίες, που επί της ουσίας αποτελούνται από τεχνητά δόντια, ισάριθμα με αυτά που λείπουν, ενώ στις άκρες δύο στεφάνες συγκολούνται μόνιμα στα φυσικά δόντια που χρησιμοποιούνται για στηρίγματα.

Ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους, οι γέφυρες μπορεί να είναι:

Οι γέφυρες αυτές διαθέτουν μεταλλικό σκελετό, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και διασφαλίζει τη μακροβιότητα της κατασκευής, ενώ για τα δόντια χρησιμοποιείται πορσελάνη τελευταίας γενιάς που προσφέρει άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Σε αυτή την περίπτωση, ο σκελετός δεν κατασκευάζεται από μέταλλο, αλλά από ζιρκόνιο, ένα πολύ σκληρό υλικό σε χρώμα παρόμοιο με αυτό της πορσελάνης. Ο συνδυασμός των δύο υλικών, ζιρκονίου και πορσελάνης, μιμείται το σμάλτο, με αποτέλεσμα τα δόντια της γέφυρας να μην ξεχωρίζουν από τα φυσικά!


Όταν το κενό είναι ιδιαίτερα μεγάλο για να καλυφθεί από γέφυρα, και δεν μπορεί να γίνει αποκατάσταση με εμφυτεύματα, τότε η αποκατάσταση γίνεται με μερική οδοντοστοιχία (vitalium). Η στήριξή της μπορεί να γίνεται είτε με απλά άγκιστρα είτε “κουμπωτή”, δηλαδή με συνδέσμους ακριβείας – attachments.

Σε περιστατικά πλήρους νωδότητας, όταν δηλαδή ο ασθενής έχει χάσει όλα του τα δόντια, η αποκατάσταση παραδοσιακά γινόταν με ολική, αφαιρούμενη οδοντοστοιχία. Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης οδοντοστοιχίας επένθετης επί εμφυτευμάτων, δηλαδή “κουμπωτά” πάνω σε εμφυτεύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εμφυτευμάτων που απαιτούνται για την τοποθέτηση μιας επένθετης οδοντοστοιχίας, είναι αρκετά μικρότερος από τον αριθμό των δοντιών που λείπουν. Η ακίνητη τεχνητή οδοντοστοιχία, συνδυάζει τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, ενώ εξαλείφονται τα προβλήματα συγκράτησης που εμφανίζουν οι αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες, και ιδιαίτερα αυτές της κάτω γνάθου.