απονεύρωση

Απονεύρωση: Τι είναι και πότε είναι απαραίτητο να γίνει

Τι είναι η Απονεύρωση;

Η ενδοδοντική θεραπεία ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας απονεύρωση, είναι μια πολύ συνηθισμένη οδοντιατρική πράξη, η οποία πραγματοποιείται όταν έχει δημιουργηθεί φλεγμονή ή έχει νεκρωθεί, ο πολφός του δοντιού. Ο πολφός του δοντιού είναι το σημαντικότερο σημείο του δοντιού (αποτελείται από μια αρτηρία, μια φλέβα και τα νεύρα), στο οποίο βρίσκονται τα νεύρα του δοντιού.

Η σημασία της απονεύρωσης είναι μεγάλη, καθώς δόντια που στο παρελθόν θα ήταν καταδικασμένα σε εξαγωγή, τώρα μπορούν να παραμείνουν εντός της στοματικής κοιλότητας και να είναι πλήρως λειτουργικά για πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να δημιουργούν απολύτως κανένα πρόβλημα στον ασθενή.

Από τι μπορεί να έχει προκληθεί η ζημιά στον πολφό του δοντιού;

Συνήθως οι λόγοι που οδηγούν σε καταστροφή του πολφού είναι οι ακόλουθοι:

Τερηδόνα, όταν δεν έχει αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά και έχουν καταφέρει τα μικρόβια να περάσουν τις σκληρές ουσίες του δοντιού που βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα (αδαμαντίνη & οδοντίνη) και να διεισδύσουν μέχρι το πιο βαθύ σημείο του δοντιού, δηλαδή τον πολφό.

Ατυχήματα (Κάταγμα δοντιού / Τραύμα): Είναι πολύ εύκολο μέσω μιας μικρής ρωγμής στο δόντι να εισχωρήσουν τα μικρόβια στο εσωτερικό του δοντιού.

Οδοντιατρικές τεχνικές εργασίες, όταν αυτές δεν έχουν γίνει σωστά.

 

Ποια συμπτώματα θα μας οδηγήσουν στην Απονεύρωση;

  • Έντονος πόνος: Στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες
  • Οίδημα (Πρήξιμο)
  • Ευαισθησία, σε κρύα & ζεστά φαγητά/ροφήματα
  • Σκούρες κηλίδες στο δόντι
  • Αδυναμία μάσησης από εκείνη την πλευρά, λόγω πόνου

 

Ας μην ξεχνάμε στο σημείο αυτό ότι πολλές φορές μπορεί να έχει υπάρξει έντονη ζημιά σε ένα δόντι, αλλά να μην έχουν ακόμα εκδηλωθεί συμπτώματα ή όταν εκδηλωθούν, να είναι ήδη αρκετά αργά.

Τι κάνουμε λοιπόν για να είμαστε σίγουροι;

Δεν ξεχνάμε να επισκεπτόμαστε δύο φορές ετησίως τον οδοντίατρό μας. Μπορούμε να το συνδυάσουμε με τον επαγγελματικό καθαρισμό.

 

Τι γίνεται αν αμελήσουμε τα συμπτώματα;

Γενικώς, είναι δύσκολο να αμελήσουμε τα συμπτώματα, διότι είναι εκεί και μας υπενθυμίζουν το πρόβλημα. Αλλά, στην περίπτωση που αν για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν τους δώσουμε την κατάλληλη σημασία και δεν προβούμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης εγκαίρως, θα πρέπει μετέπειτα να αντιμετωπίσουμε την Ακρορριζική Περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, η οποία δημιουργείται εξαιτίας της εισχώρησης βακτηρίων στην ρίζα. Τα βακτήρια αυτά, δημιουργούν έντονη φλεγμονή και πόνο στο οστό που συγκρατεί το δόντι.

 

Πως γίνεται η διαδικασία της απονεύρωσης;

Σε ένα και μόνο ραντεβού μπορείτε να απαλλαγείτε από τον πόνο και την δυσφορία εξαιτίας του κατεστραμμένου σας δοντιού.

Ο οδοντίατρος αποστειρώνει την περιοχή και προσεγγίζει τις ρίζες του δοντιού, αφού έχει προηγηθεί φυσικά τοπική αναισθησία. Με ειδικά εργαλεία, ο οδοντίατρος φτάνει μέχρι τους ριζικούς σωλήνες του δοντιού, τους οποίους καθαρίζει από τα σάπια προϊόντα. Μετέπειτα, οι ριζικοί σωλήνες αποστειρώνονται με την βοήθεια φαρμάκου και εμφράσσονται, ώστε να μην μπορεί να εισβάλλουν εκ νέου βακτήρια.

 

Πονάει η διαδικασία της απονεύρωσης;

Όπως και η συντριπτική πλειονότητα των οδοντιατρικών εργασιών, έτσι και η απονεύρωση, γίνεται με την βοήθεια τοπικής αναισθησίας και ως εκ τούτου ο ασθενής δεν καταλαβαίνει τίποτα. Είναι συχνότερο οι ασθενείς να επηρεάζονται από τον φόβο τους παρά από την πόνο της διαδικασίας.

 

Υπάρχει περίπτωση να μην επιτύχει η απονεύρωση;

Τα ποσοστά των επιτυχών απονευρώσεων είναι ιδιαίτερα υψηλά και ο ασθενής ανακουφίζεται από τα συμπτώματα αμέσως. Στην περίπτωση που αν για τον οποιονδήποτε λόγο, κάτι πάει στραβά, μπορεί να επαναληφθεί η θεραπεία εκ νέου, χωρίς κανένα πρόβλημα. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως «Δευτερεύουσα Ενδοδοντική Θεραπεία».

 

Αν τα παραπάνω συμπτώματα σας φαίνονται οικεία, σας περιμένουμε στον χώρο μας για να σας βοηθήσουμε να απαλλαγείτε από αυτά άμεσα και χωρίς πόνο. Η ομάδα μας αποτελούμενη από 3 οδοντιάτρους, διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε κάθε είδους οδοντιατρική πράξη.