Απόστημα Δοντιού

Ένα οίδημα που αναπτύσσεται στα ούλα αναφέρεται συχνά ως απόστημα δοντιού. Η κύρια αιτία που εμφανίζει ένας ασθενής απόστημα δοντιού είναι τα βακτήρια – συχνά από πλάκα, σωματίδια τροφής ή τερηδόνα – που οδηγούν σε μόλυνση κάτω από την επιφάνεια των ούλων. Σπάνια, το απόστημα δοντιού είναι σύμπτωμα καρκίνου του στόματος.

Το απόστημα παράγεται όταν μολυσμένο υλικό, το πύον, συλλέγεται μέσα στο δόντι λόγω βακτηριακών λοιμώξεων. Καθώς αυτό το υλικό δεν έχει χώρο, ωθείται και φεύγει από το δόντι. Το απόστημα είναι ουσιαστικά η φλεγμονώδης αντίδραση των γύρω ιστών, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι το οίδημα.

Με βάση το πού βρίσκεται το απόστημα, κατηγοριοποιείται σε έναν από τους τρεις τύπους:

 • Στη γραμμή των ούλων: ουλικό απόστημα
 • Στη ρίζα του δοντιού: περιακρορριζικό απόστημα
 • Στους υποστηρικτικούς ιστούς των δοντιών: περιοδοντικό απόστημα

Αιτίες εμφάνισης οδοντικού αποστήματος

Το απόστημα δοντιού μπορεί να οφείλεται σε νέκρωση του ιστού μέσα στις ρίζες του δοντιού, που προκαλείται από τερηδόνα που επηρεάζει τα νεύρα και τα αγγεία ή από ένα τραύμα το οποίο δημιουργεί ρωγμές στο σμάλτο και αφήνει τα βακτήρια να εισέλθουν πρώτα στην οδοντίνη και αργότερα στο νεύρο. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι μια μολυσματική ασθένεια που προέρχεται από τον ιστό που περιβάλλει το δόντι, όπως η ουλίτιδα ή η πυόρροια.

Απόστημα δοντιού: Συμπτώματα

Αν και μερικά αποστήματα δεν είναι επώδυνα, τα περισσότερα είναι. Ο πόνος είναι συνήθως η πρώτη ένδειξη εμφάνισης αποστημάτων. Ο πόνος είναι συνήθως έντονος και επίσης οξύς και παλλόμενος σε πολλές περιπτώσεις. Ενώ οξύνεται όταν ο ασθενής ξαπλώνει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός ο πόνος μπορεί να φτάσει στο αυτί, τη γλώσσα, την κάτω γνάθο και τον αυχένα.

Αφού ο ασθενής νιώσει πόνο, μπορεί να εξετάσει την περιοχή με τη γλώσσα ή να κοιτάξει στο στόμα  χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη για να δει εάν εμφανίζει και οίδημα.

Άλλα συμπτώματα του αποστήματος δοντιού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κακή αναπνοή
 • Αιμορραγία
 • Εκροή πύου
 • Πρησμένα ούλα
 • Ευαισθησία σε διαφορετικές θερμοκρασίες.
 • Ναυτία
 • Φλεγμονή στο πρόσωπο ή στα μάγουλα και στους λεμφαδένες της κάτω γνάθου ή του λαιμού.
 • Πυρετό (Σπάνια)

Extra Tip:

Ο οξύς πόνος στο στόμα λόγω του αποστήματος ωθεί τον ασθενή να επισκεφθεί τον οδοντίατρο, επιθυμώντας μερικές φορές να γίνει πλήρης εξαγωγή του δοντιού ακόμα και με οδοντική πένσα. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν χρειάζεται να φτάσει σε αυτό το σημείο και μπορεί να προληφθεί με εξαμηνιαία check – ups.

Αν και δεν έχει αναπτυχθεί απόστημα, μπορεί να έχει εμφανιστεί κάποια μόλυνση που προκαλεί πολλά άλλα θέματα. Οι λοιμώξεις στα ούλα και τα δόντια μπορεί να εισέλθουν εύκολα στο αίμα, επηρεάζοντας στην πορεία και άλλα όργανα.

Απόστημα δοντιού: Θεραπεία

Σε πολλές περιπτώσεις, η εμφάνιση αποστήματος είναι αποτέλεσμα κακής οδοντικής υγιεινής. Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και καταπολέμησης των συγκεκριμένων ενοχλητικών οιδημάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο εξιδεικευμένος οδοντίατρος μπορεί να συστήσει τη λήψη αντιβιοτικών για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Αυτό συχνά διεκπεραιώνεται σε συνδυασμό με:

 • Έναν βαθύ καθαρισμό, εάν η αιτία είναι ανθυγιεινά ούλα.
 • Ένα κανάλι ρίζας από έναν οδοντίατρο ή έναν ενδοδοντολόγο εάν η αιτία είναι η τερηδόνα.
 • Μία προσαρμογή στις οδοντοστοιχίες από έναν οδοντίατρο εάν η αιτία είναι η κακή εφαρμογή οδοντοστοιχιών.

Το οδοντικό απόστημα συνήθως προκύπτει από βακτηριακή λοίμωξη. Επομένως, εάν οποιοδήποτε απόστημα – ανεξαρτήτως είδους,  δεν αντιμετωπιστεί, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των οστών ή της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος, κάτι που μπορεί να είναι απειλητικό για την γενικότερη υγεία του ασθενούς.

Μέτρα πρόληψης

Η πρόληψη μέσω ενός σχήματος ορθών πρακτικών στοματικής υγιεινής είναι η καλύτερη προστασία για πρόληψη εμφάνισης οδοντικού αποστήματος. Σε κάθε ένδειξη εμφάνισης αποστήματος, η επίσκεψη σε έναν αρτίως καταρτισμένο οδοντίατρο αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Ο οδοντίατρός όχι μόνο μπορεί να αναγνωρίσει – ή να αποκλείσει – το απόστημα δοντιού ως πιθανό σύμπτωμα καρκίνου του στόματος (αν και αυτή είναι η σπάνια αιτία), αλλά μπορεί επίσης να συστήσει θεραπεία που θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε λοίμωξη, προτού εξαπλωθεί.

Επικοινωνήστε με την εξιδεικευμένη ομάδα του Dental Home για μία εξατομικευμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση κάθε οδοντιατρικού ζητήματος.