εμφυτεύματα & οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση αποτελεί μια νόσο των οστών. Επηρεάζει κυρίως γυναίκες, λίγο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Χαρακτηρίζεται από αλλοίωση ή απώλεια οστικής μάζας, αφού αποδυναμώνει τα οστά και μειώνει την πυκνότητά τους. Δεν παρουσιάζει συμπτώματα, λειτουργώντας αθόρυβα, παρά μόνο όταν έχει ήδη δημιουργήσει βλάβη στο οστό. Για να πραγματοποιηθεί σωστή εμφύτευση στις γνάθους, χρειάζεται να αξιολογηθεί η ποιότητα των οστών, καθώς και η σκληρότητά τους. Η ερώτηση, λοιπόν, γεννιέται από μόνη της: Πώς συνδυάζουμε εμφυτεύματα & οστεοπόρωση;


Λίγα λόγια για την οστεοπόρωση

Ασθενείς που νοσούν από οστεοπόρωση παρατηρούν διαταραχές στην μικροαρχιτεκτονική του οστού. Η οστεοπόρωση προσβάλει μια στις πέντε Ελληνίδες, ενώ μια στις τρείς παρουσιάζει οστεοπενία. Οι βασικές αιτίες πρόκλησης οστεοπόρωσης αποτελούνται από:

  • Ορμονικές αλλαγές που έρχονται με την ηλικία, δηλαδή πτώση οιστρογόνων στις γυναίκες και τεστοστερόνης στους άνδρες,
  • Έλλειψη περιόδου στις γυναίκες για μεγάλα χρονικά διαστήματα (αμηνόρροια)
  • Χρόνια ορμονική θεραπεία για την αντιμετώπιση ορισμένων τύπων καρκίνου.
  • Λήψη διουρητικών φαρμάκων χωρίς σωστή διατροφή
  • Ελλείψεις σε σωματική άσκηση και βιταμίνη D.
  • Χρόνια χρήση κορτιζόνης.
  • Υπερλειτουργία παραθυροειδών αδένων


Πώς επηρεάζει η οστεοπόρωση τη γνάθο;

Η οστεοπόρωση επηρεάζει την οστική ποιότητα της άνω και κάτω γνάθου. Έτσι, είναι επόμενο να αναρωτηθεί κανείς εάν η νόσος επηρεάζει τη δυνατότητα του ασθενή να λάβει θεραπεία εμφυτευμάτων. Η απάντηση είναι αρκετά ενθαρρυντική: σύμφωνα με Διεθνή Βιβλιογραφία, η οστεοπόρωση δεν αποτελεί αντένδειξη για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων.


Τοποθέτηση εμφυτευμάτων & οστεοπόρωση

Προϋπόθεση για την επιτυχημένη τοποθέτηση εμφυτευμάτων αποτελεί η διατήρηση της υγείας του οστού. Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει σημαντική απώλεια οστού λόγω οστεοπόρωσης, η θεραπεία εμφυτευμάτων ίσως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Εάν υπάρχει αρκετή ποσότητα οστού, η θεραπεία πρέπει να πραγματοποιηθεί με εμφυτεύματα τα οποία προάγουν τη σύνθεση του οστού με την επιφάνειά τους. Επίσης, ένας ασθενής με οστεοπόρωση θα πρέπει να περιμένει περισσότερο από έναν μη πάσχοντα για την προσθετική αποκατάσταση.


Εμφυτεύματα & οστεοπόρωση: Φαρμακευτική αγωγή

Οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από οστεοπόρωση ακολουθούν θεραπεία με διφωσφονικά άλατα. Αυτά αυξάνουν την οστική μάζα και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων. Η θεραπεία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους: από του στόματος και ενδοφλέβια.

Έχει παρατηρηθεί ότι η ενδοφλέβια θεραπεία μπορεί να προκαλέσει νέκρωση των οστών της γνάθου. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης αιμάτωσης στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα τα διφωσφονικά άλατα να μειώνουν την ικανότητα αναδιαμόρφωσης του οστού. Κατά συνέπεια, η τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι δυσκολότερη σε ασθενής που πραγματοποιούν ενδοφλέβια θεραπεία με διφωσφωνικά άλατα. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ανέφικτη. Με το πέρας του χρόνου, η επίδραση των διφωσφωρικών αλάτων στη γνάθο μειώνεται. Έτσι, περίπου 4 χρόνια μετά το τέλος της ενέσιμης θεραπείας , ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει σε πραγματοποίηση εμφύτευσης.

Αντιθέτως, ασθενείς που λαμβάνουν από του στόματος διφωσφωρικά άλατα σπανίως συναντούν εμπόδια στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Συγκεκριμένα, ασθενείς που χρησιμοποιούν διφωσφορικά άλατα από του στόματος μέχρι και 3 χρόνια μπορούν να πραγματοποιήσουν τοποθέτηση εμφυτευμάτων χωρίς κάποια αλλαγή στη θεραπεία τους. Τα εμφυτεύματα μπορούν να ενσωματωθούν χωρίς επιπλοκές.

Ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφορικά άλατα σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή για λιγότερο από 3 χρόνια οφείλουν να διακόψουν τα διφωσφωρικά άλατα για τουλάχιστον 3 μήνες πριν και 3 μήνες μετά το χειρουργείο.

Όσοι ασθενείς λαμβάνουν διφωσφορικά άλατα για περισσότερο από 3 χρόνια, ανεξαιρέτως του συνδυασμού τους με κορτικοστεροειδή, οφείλουν επίσης να διακόψουν τη χρήση των διφωσφωρικών αλάτων 3 μήνες πριν και 3 μήνες μετά το χειρουργείο.

Ανεξαρτήτως περίπτωσης, η επικοινωνία του ορθοδοντικού με τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, για να αποφασιστεί η ορθότερη θεραπεία είναι απαραίτητη.


Υπάρχου κίνδυνοι όταν συνδυάζονται εμφυτεύματα & οστεοπόρωση;

Αν κάποιος ασθενής με οστεοπόρωση επιθυμεί να πραγματοποιήσει θεραπεία με εμφυτεύματα, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι οι πιθανότητες αποτυχίας των εμφυτευμάτων είναι ελάχιστα αυξημένες. Λόγω ανεπαρκούς οστικής πυκνότητας και εξασθένισης των οστών, το αποτέλεσμα ίσως δεν είναι αυτό που περίμενε ο ασθενής. Παρ’ όλα αυτά, τα ποσοστά αποτυχίας είναι σχετικά μικρά, καθιστώντας την οστεοπόρωση μη ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση θεραπείας με εμφυτεύματα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εξειδικευμένη ομάδα του Dental Home για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε σχετικά με τον συνδυασμό εμφυτευμάτων και οστεοπόρωσης.