εμφυτεύματα σε παιδιά

Η καλή κατάσταση των δοντιών είναι σημαντική τόσο για αισθητικούς λόγους, όσο και για λόγους υγείας. Κάποια ορθοδοντικά προβλήματα ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία, όταν ο ασθενής είναι ακόμα στην αναπτυξιακή του περίοδο. Εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, όπως η απώλεια ενός δοντιού από ένα παιδικό ατύχημα, οι γονείς ίσως βρεθούν σε ένα δίλημμα. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμφυτεύματα σε παιδιά;


Πότε είναι απαραίτητα τα εμφυτεύματα σε παιδιά;

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορούν να συμβούν πολλά ατυχήματα. Σε κάποια αθλητική δραστηριότητα, παίζοντας στην παιδική χαρά ή ακόμα και μέσα στο σπίτι, οι πιθανότητες να συμβεί κάποιος τραυματισμός είναι υψηλές. Ο οδοντικός τραυματισμός αποτελεί έναν από τους λιγότερο σοβαρούς τραυματισμούς που μπορεί να πάθει ένα παιδί, αφού δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του. Παρ’ όλα αυτά, δεν παύει να δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα του παιδιού, τόσο λόγω αισθητικής όσο και προβλημάτων κατά τη μάσηση. Η αντιμετώπισή του, επομένως, κρίνεται αναγκαία.

Απώλεια δοντιού δεν παρατηρείται αποκλειστικά λόγω τραυματισμού. Η συγγενής έλλειψη δοντιού αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία συγκεκριμένα δόντια, συνήθως των πλαγίων τομέων, δε δημιουργούνται καθόλου από το σώμα. Επηρεάζει περίπου το 2-10% του πληθυσμού. Η εκτοδερμική δυσπλασία είναι επίσης μια πιθανή αιτία ανάγκης εμφυτευμάτων. Αποτελεί μια γενετική πάθηση, κατά την οποία τα δόντια μπορεί να παρουσιάζονται μυτερά, χωρίς καλή ποιότητα σμάλτου. Κάποιες φορές, προκαλεί και έλλειψη δοντιών.


Πότε δύναται να πραγματοποιηθεί η τοποθέτησή τους;

Η τοποθέτηση εμφυτεύματος σε παιδιά μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους, όταν δηλαδή έχουν σταματήσει να μεγαλώνουν. Κατά μέσο όρο αυτό συμβαίνει στην ηλικία των 18 ετών. Στα κορίτσια αυτό μπορεί να συμβεί νωρίτερα, λόγω της γρηγορότερης ολοκλήρωσης της οστικής ανάπτυξης.

Το όριο ηλικίας για τα εμφυτεύματα σε παιδιά δεν είναι τυχαίο. Όταν το εμφύτευμα ενσωματωθεί με το οστό, δεν μπορεί να μετακινηθεί. Σε μια αναπτυσσόμενη γνάθο αυτό σημαίνει ότι τα δόντια θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να μετακινούνται, ενώ τα εμφυτεύματα θα μένουν σταθερά. Επομένως, σε περίπτωση τοποθέτησης εμφυτεύματος στην παιδική ηλικία, είναι αναπόφευκτο να βρεθεί το εμφύτευμα σε ακατάλληλη θέση σε σχέση με τα γύρω δόντια, δημιουργώντας τόσο αισθητικό όσο και λειτουργικό πρόβλημα.


Ποια είναι τα ρίσκα χρήσης εμφυτευμάτων σε παιδιά;

Εκτός από την ανάπτυξη των δοντιών γύρω από τα εμφυτεύματα, αυτή η ορθοδοντική επιλογή κρύβει κι άλλα ρίσκα, τα οποία αξίζει να αναφερθούν:

  • Έλλειψη στοματικής υγιεινής: Μετά την τοποθέτησή τους, τα εμφυτεύματα χρειάζονται ένα συγκεκριμένο επίπεδο φροντίδας. Το καθημερινό, σωστό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή μόλυνσης ούλων από τα εμφυτεύματα. Για τα παιδιά, ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.΄
  • Κίνδυνοι χειρουργικής επέμβασης σε παιδιά: Κάθε χειρουργική επέμβαση η οποία πραγματοποιείται σε παιδιά κρύβει κάποιους κινδύνους. Λόγω της φύσης των εμφυτευμάτων, τα παιδιά ίσως χρειαστούν γενική αναισθησία. Οι παρενέργειες ίσως να είναι ανησυχητικές, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι μόνιμες.
  • Χαμηλό ποσοστό επιτυχίας εμφυτευμάτων στα παιδιά: Ενώ στους ενήλικες το ποσοστό επιτυχίας εμφυτευμάτων ξεπερνά το 90%, στα παιδιά δε συμβαίνει το ίδιο. Σε ένα ποσοστό περίπου 64%, η τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε παιδιά κάτω των 12 ετών αποτυγχάνει.


Εμφυτεύματα σε παιδιά: Εναλλακτικές  

Όπως είναι φυσικό, τα παιδιά δεν επιθυμούν να ζήσουν με ένα δόντι που λείπει. Οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται, εφόσον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμφυτεύματα σε παιδιά, είναι:

  • Αφαιρούμενη μερική οδοντοστοιχία: Ένα ή περισσότερα τεχνητά δόντια συνδέονται στην οδοντοστοιχία, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού. Τα δόντια που λείπουν καλύπτονται, και η οδοντοστοιχία προσαρμόζετε στη γνάθο του παιδιού που μεγαλώνει.
  • Γέφυρα: Αν επιθυμείτε μια πιο ακίνητη λύση, η γέφυρα Maryland ίσως είναι ιδανική. Η γέφυρα αυτή ίσως χρειαστεί επανάληψη μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του παιδιού.
  • Σιδεράκια: Αν το παιδί χρειαζόταν ήδη σιδεράκια, τότε η λύση είναι ακόμα πιο εύκολη. Ένα τεχνητό δόντι μπορεί να προστεθεί στο ορθοδοντικό σύρμα, και να καλύψει το πρόβλημα έως ότου τα σιδεράκια αφαιρεθούν.
  • Συντηρητές διαστήματος: Εάν το δόντι που λείπει είναι νεογιλό, τότε ίσως χρειαστεί να διασφαλιστεί ο χώρος ο οποίος καταλάμβανε, με σκοπό να παραμείνουν τα δόντια ευθυγραμμισμένα όταν ανατείλουν πλέον τα κανονικά.  

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εξειδικευμένη ομάδα του Dental Home για οποιαδήποτε ερώτηση έχετε σχετικά με τα παιδικά εμφυτεύματα.