Επένθετα

Τι είναι τα επένθετα;

Τα επένθετα είναι προσθετικές αποκαταστάσεις, οι οποίες τοποθετούνται σε κατεστραμμένα ή χαλασμένα οπίσθια δόντια. Μπορεί η χρήση τους να είναι παρόμοια με εκείνη των σφραγισμάτων, αλλά στην πραγματικότητα προσδίδουν καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Τα επένθετα μπορούν να αποκαταστήσουν ένα δόντι που έχει υποστεί μέτρια ή και σοβαρή ζημιά στην εξωτερική επιφάνειά του. Ουσιαστικά, λειτουργούν ως ‘καπάκι’ στο χαμένο ή κατεστραμμένο τμήμα του δοντιού.


Ποια είναι η διαφορά των ένθετων από τα επένθετα;

Σε αντίθεση με τα επένθετα, τα ένθετα τοποθετούνται στο εσωτερικό του δοντιού, χωρίς να επεκτείνονται στην επιφάνειά του και έχουν την δυνατότητα να γεμίζουν μικρές οδοντικές κοιλότητες που έχουν δημιουργηθεί.


Από ποιο υλικό κατασκευάζονται τα επένθετα;

Τα επένθετα μπορούν να κατασκευαστούν είτε από πορσελάνη, είτε από σύνθετη ρητίνη.  Με αυτόν τον τρόπο, προσδίδεται η ανθεκτικότητα που απαιτείται αλλά και η αντοχή σε σύγκριση με άλλες εμφράξεις δοντιών. Επίσης, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από το αποτέλεσμα που θα προσφέρει ένα σφράγισμα και αυτό συμβαίνει λόγω του υλικών που χρησιμοποιούνται.


Επένθετα: Διαδικασία

Κατά την επίσκεψή σας στο ιατρείο, ο Οδοντίατρος θα ελέγξει την υγεία των δοντιών του ασθενούς και θα τον ενημερώσει ποια δόντια απαιτούν την τοποθέτηση της συγκεκριμένης προσθετικής αποκατάστασης. Η κατασκευή και η τοποθέτηση των επένθετων απαιτούν δύο συνεδρίες. Πιο συγκεκριμένα, οι συνεδρίες περιλαμβάνουν τα εξής:

1η συνεδρία

Ο Οδοντίατρος θα καθαρίσει και θα προετοιμάσει καταλλήλως την περιοχή στην οποία θα τοποθετηθεί το επένθετο. Με την βοήθεια ενδοστοματικού σαρωτή θα ληφθεί το αποτύπωμα του δοντιού και θα σταλθεί στον Οδοντοτεχνίτη για κατασκευή. Ταυτόχρονα λαμβάνεται και η χρωματοληψία, ούτως ώστε, το επένθετο να μην διαφέρει από τα υπόλοιπα δόντια. Τέλος, τοποθετείται ένα προσωρινό σφράγισμα, ώστε το δόντι να προστατευτεί και να παραμείνει ανέγγιχτο.

2η συνεδρία

Στην δεύτερη και τελευταία συνεδρία, ο Οδοντίατρος θα αφαιρέσει το προσωρινό σφράγισμα που είχε τοποθετήσει και το δόντι απομονώνεται. Αφού απομονωθεί, το επένθετο συγκολλάτε και πραγματοποιούνται οι απαραίτητες διορθώσεις για την σωστή σύγκλειση του.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των επένθετων;

Τα επένθετα διαθέτουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων, τα οποία είναι τα εξής:

  • Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα που δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα δόντια
  • Μέγιστη ανθεκτικότητα, διότι το υλικό κατασκευής τους είναι υψηλής ποιότητας και μπορούν να διαρκέσουν έως και 15 χρόνια
  • Βελτιωμένη στοματική υγεία, καθώς, μειώνεται ο κίνδυνος βλάβης και μόλυνσης του κατεστραμμένου δοντιού
  • Ελάχιστη έως μηδαμινή ενόχληση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασία, χορηγείται στον ασθενή τοπική αναισθησία, ώστε να μην καταπονηθεί ο ασθενής


Απαιτούν εξειδικευμένη συντήρηση;

Η διατήρησή τους στον χρόνο συνιστά τη σωστή και σχολαστική φροντίδα τους, όπως άλλωστε και τα φυσικά δόντια.

  • Καθημερινό βούρτσισμα , 2 φορές την ημέρα
  • Χρήση οδοντικού νήματος
  • Τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο για έλεγχο και ιατρικό καθαρισμό (κάθε 6 μήνες)
  • Αποφυγή κατανάλωσης σκληρών τροφών


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την εξειδικευμένη ομάδα του Dental Home και να κλείσετε το ραντεβού σας για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου δοντιού μέσω επένθετων.