Τι είναι οι επικαλύψεις sealants;

Οι επικαλύψεις sealants είναι προληπτικές καλύψεις, οι οποίες είναι άχρωμες ή λευκές και τοποθετούνται στις σχισμές των οπίσθιων δοντιών. Κύριος στόχος των επικαλύψεων sealants είναι η προστασία των στενών οπών και των σχισμών του δοντιού από υπολείμματα και μικρόβια που μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό του και δύσκολα μπορούν να καθαριστούν με το βούρτσισμα. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπεται η δημιουργία τερηδόνας.

Σε ποια δόντια, συνήθως, τοποθετούνται οι επικαλύψεις sealants;

Έχει παρατηρηθεί, ότι η τερηδόνα εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στους πρώτους ή/και δεύτερους μόνιμους γομφίους. Συνιστάται η τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο, καθώς, μέσω του ελέγχου μπορεί να διαπιστωθεί σε πρώιμο στάδιο ορισμένη σχισμή ή οπή, η οποία θα προστατευθεί άμεσα με την επικάλυψη sealant.

Επικαλύψεις Sealants: Διαδικασία

Η διαδικασία τοποθέτησης των επικαλύψεων είναι αρκετά εύκολη και είναι σημαντικό ότι δεν προκαλείται φθορά στο δόντι, διότι δεν τροχίζεται. Κατά την επίσκεψή σας στον Οδοντίατρο, θα πραγματοποιηθεί κλινικός έλεγχος στη στοματική κοιλότητα και ο Οδοντίατρος θα κρίνει ποια δόντια απαιτούν την τοποθέτηση της επικάλυψης sealant.

Έπειτα, θα προχωρήσει στον καθαρισμό του δοντιού, ούτως ώστε να προετοιμαστεί να δεχτεί την προσθετική κάλυψη και να καλύψει πλήρως τις μικρές οπές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μια μόλις συνεδρία και το αποτέλεσμα είναι άψογο.

Γιατί θεωρείται απαραίτητη η τοποθέτηση της προληπτικής κάλυψης sealant;

Τα παιδιά σε μικρή ηλικία ανακαλύπτουν τον κόσμο της ζάχαρης και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο τερηδονισμού. Επίσης, σε μικρές ηλικίες τα παιδιά δεν βουρτσίζουν σχολαστικά τα δόντια τους, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνονται τα υπολείμματα. Οι παραπάνω είναι κάποιοι από τους λόγους που θεωρείται απαραίτητη η προστασία των δοντιών με την προληπτική κάλυψη sealant.

Πόσο διαρκούν;

Οι επικαλύψεις sealants έχουν την τάση να προστατεύουν και να καλύπτουν τα δόντια από 2 έως και 5 χρόνια. Κατά την ετήσια επίσκεψη στον Οδοντίατρο, εκείνος θα κρίνει την κατάσταση των επικαλύψεων και πότε πρέπει να αντικατασταθούν.

Επικαλύψεις sealants: Φροντίδα

Με την τοποθέτηση της προληπτικής κάλυψης, η καθημερινότητα του ασθενούς δεν αλλάζει όσον αφορά τον καθαρισμό των δοντιών του.

  • Ο καθημερινός σχολαστικός καθαρισμός είναι απαραίτητος
  • Η χρήση οδοντικού νήματος διευκολύνει την απομάκρυνση των υπολειμμάτων
  • Τακτικές εφαρμογές φθορίου
  • Τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο κάθε 6 ή 8 μήνες, ώστε να ελέγχονται οι επικαλύψεις και να επιδιορθώνονται αν χρειαστεί
  • Σωστή διατροφή που δεν περιλαμβάνει συχνή κατανάλωση ζάχαρης

Η προστασία των δοντιών θεωρείται απαραίτητη για την αποφυγή μολύνσεων και λοιμώξεων. Η εξειδικευμένη ομάδα του The Dental Home είναι στην διάθεσή σας, να σας συμβουλέψει και να κρίνει αν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση επικαλύψεων sealants. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους και να διατηρήσετε την υγεία της στοματικής σας κοιλότητας.