επιμήκυνση μύλης δοντιού


Τι είναι η επιμήκυνση μύλης δοντιού;

Η επιμήκυνση μύλης δοντιού αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μικρού μέρους οστού και ούλου γύρω από το δόντι, ώστε να αποκαλυφθεί περισσότερη οδοντική ουσία. Κάποιες φορές το δόντι εμφανίζει τερηδόνα ή σπάει κάτω από το επίπεδο του οστού, ενώ η ρίζα του παραμένει σε καλή κατάσταση. Με αυτή τη διαδικασία αποφεύγεται η εξαγωγή του δοντιού και όλα τα επακόλουθά της, όπως οι γέφυρες και τα εμφυτεύματα.


Πότε χρειάζεται να γίνει επιμήκυνση μύλης δοντιού;

Η επιμήκυνση μύλης δοντιού μπορεί να γίνει για λειτουργικούς, αλλά και για αισθητικούς λόγους. Συνήθως οι λόγοι επιλογής της συγκεκριμένης διαδικασίας αφορούν τα κάτωθι:

  • Διόρθωση του ουλικού χαμόγελου: για αισθητικούς λόγους, σε περίπτωση υπερπλασίας των ούλων, όπου τα δόντια φαίνονται μικρότερα και κοντύτερα από το κανονικό.
  • Τερηδόνα ή σπάσιμο κάτω από τη γραμμή των ούλων: εάν δεν υπάρχει αρκετό υγιές τμήμα του δοντιού πάω από το επίπεδο των ούλων, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί το σφράγισμα ή η τοποθέτηση στεφάνης.
  • Ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα: η επιμήκυνση μύλης σταματά την εξάπλωση της ασθένειας και βοηθά στη μείωση των βακτηρίων και στη βελτίωση της στοματικής υγείας.


Ποια είναι η διαδικασία της επιμήκυνσης μύλης δοντιού;

Η επέμβαση για την επιμήκυνση της μύλης είναι μια πολύ σύντομη διαδικασία και συνήθως ολοκληρώνεται σε μια επίσκεψη με τοπική αναισθησία. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερες επισκέψεις, αν πρόκειται για περισσότερα δόντια. Πριν την επέμβαση είναι καλό να έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο για την απομάκρυνση πλάκας ή πέτρας.

Με τη χρήση νυστεριού ή λέιζερ αφαιρείται ο περιττός ουλικός ιστός. Σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει αποκάλυψη μεγαλύτερου μέρους του δοντιού, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί και ένα πολύ μικρό μέρος του οστού γύρω από το δόντι. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα τοποθετήσει τα ούλα στη θέση τους και διαμορφώσει το σχήμα τους, ώστε να είναι ανάλογα των δοντιών και να δίνουν ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Συνήθως χρειάζεται να γίνουν και ράμματα, ώστε να κλείσουν οι τομές και να μην υπάρχει αιμορραγία. Στη περίπτωση χρήσης λέιζερ για την επέμβαση αυτό δεν είναι απαραίτητο. Τέλος, πολλές φορές τοποθετείται μια ειδική πάστα στη χειρουργημένη περιοχή για την προστασία της. Αυτή η πάστα συνήθως διασπάται μόνη της μετά από κάποιες μέρες. Αν δεν έχει διασπαστεί, την αφαιρεί ο γιατρός στην επόμενη επίσκεψη.


Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση

Η διαδικασία της ανάρρωσης εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και ο οδοντίατρος θα σας δώσει σαφείς οδηγίες.

Σε γενικές γραμμές, μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία ή πόνο στην περιοχή, αφού περάσει η επήρεια του αναισθητικού. Επίσης, είναι πιθανή η ευαισθησία στα δόντια. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρξει πρήξιμο και αιμορραγία.


Τι μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη ανάρρωση μετά την επέμβαση;

Ο γιατρός θα σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες για το στάδιο μετά την επέμβαση. Κάποιες βασικές οδηγίες είναι οι παρακάτω:

  • Κρατήστε το σημείο της επέμβασης καθαρό. Βουρτσίστε απαλά τα δόντια και χρησιμοποιείστε στοματικό διάλυμα. Στα υπόλοιπα δόντια μπορείτε να κάνετε ό,τι κάνετε συνήθως (κανονικό βούρτσισμα, οδοντικό νήμα).
  • Αποφύγετε να αγγίζετε το σημείο με τα δάχτυλά σας ή τη γλώσσα σας, καθώς μπορεί να διαταραχθεί η διαδικασία της ανάρρωσης.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού κατά γράμμα για τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή αντιβιοτικών.
  • Εφαρμόστε πάγο ή μια κρύα κομπρέσα στην περιοχή για ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση σκληρών τροφών για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Προτιμήστε μαλακές τροφές, όπως γιαούρτι, σούπες κτλ.

Εν κατακλείδι, η επιμήκυνση ούλων μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς, τόσο αισθητικούς όσο και λειτουργικούς. Η επέμβαση αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία, αλλά πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό.

Επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη ομάδα του Dental Home για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την επιμήκυνση της μύλης των δοντιών.