κακοσμία στόματος

Η κακοσμία στόματος είναι ένα κοινό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους περισσότερους από εμάς, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η δυσοσμία στόματος μπορεί να μας επηρεάσει στον επαγγελματικό, ψυχολογικό, κοινωνικό και προσωπικό τομέα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το πρόβλημα από μόνοι μας και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μας το αναφέρει κάποιος από τον περίγυρό μας και να αισθανθούμε άβολα.

 

 

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της κακοσμίας στόματος;

Η κακοσμία στόματος, κυρίως, οφείλεται στην εμφάνιση βακτηρίων στην στοματική κοιλότητα, στην γλώσσα αλλά και στα δόντια. Οι πιο πιθανές αιτίες είναι οι εξής:

  • Κακή στοματική υγιεινή: Στην περίπτωση που παραμεληθεί το καθημερινό σχολαστικό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος, τα βακτήρια αλληλοεπιδρούν με τα υπολείμματα τροφών και πληθαίνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσοσμίας.
  • Ξηροστομία: Είναι γνωστό, πως το σάλιο βοηθάει στον αυτοκαθαρισμό της στοματικής κοιλότητας. Η ξηροστομία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες π.χ. λήψη φαρμάκων, ορισμένη ασθένεια, χημειοθεραπείες.
  • Νόσοι των ούλων: Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση κακοσμίας του στόματος. Το περιβάλλον που δημιουργείται, στις παραπάνω περιπτώσεις, ευνοεί την ανάπτυξη αναερόβιων μικροβίων.
  • Κάπνισμα: Στην στοματική κοιλότητα των καπνιστών, έχει παρατηρηθεί υπερτροφία των θηλών της γλώσσας και κατακράτηση προϊόντων που εμπεριέχονται στον καπνό.
  • Τερηδόνα: Στις περισσότερες περιπτώσεις που παρατηρείται τερηδόνα και χαλασμένα δόντια, έχει διαπιστωθεί δυσοσμία στόματος.
  • Δίαιτες: Οι δίαιτες που στηρίζονται στη λήψη πρωτεϊνών και τη μηδενική λήψη υδατανθράκων ταλαιπωρούν και προκαλούν προβλήματα στο μεταβολισμό μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο οργανισμός καταναλώνει το λίπος μας, ούτως ώστε να αποκτήσει την ενέργεια που δεν μπορεί να προμηθευτεί από τους υδατάνθρακες. Με αυτόν τον τρόπο, παράγονται κετόνες, οι οποίες απελευθερώνονται στην αναπνοή.
  • Κατανάλωση αλκοόλ: Η εμφάνιση δυσοσμίας σε αυτήν την περίπτωση εξαρτάται από τον τρόπο που ο οργανισμός μεταβολίζει το αλκοόλ.
  • Εξαγωγή δοντιού: Κατά τη διάρκεια εξαγωγής δοντιού, το αίμα πήζει και η πληγή επουλώνεται. Λόγω αυτού, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την στοματική υγιεινή μας.

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κακοσμία στόματος;

Η κακοσμία στόματος μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά μέσω της χρήσης στοματικών διαλυμάτων. Είναι, όμως, σημαντικό να απευθυνθούμε στον Οδοντίατρό μας για να απαλλαχθούμε οριστικά από το πρόβλημα καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις κακοσμίας στόματος ένα μεγάλο ποσοστό έχει άμεση σχέση με την στοματική κοιλότητα. Ας αναφέρουμε, όμως, κάποιους τρόπους αντιμετώπισης.

  • Είναι σημαντικό να βουρτσίζουμε τα δόντια μας σχολαστικά δύο φορές την ημέρα, να καθαρίζουμε την γλώσσα μας και να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα.
  • Η καλή ενυδάτωση μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε μια ισορροπία στο στόμα και στο σάλιο μας.
  • Οι προσθετικές εργασίες (οδοντοστοιχίες) πρέπει να αφαιρούνται μετά τη λήψη τροφής και να καθαρίζονται με οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα.
  • Πρέπει να προσέχουμε η διατροφή μας να είναι ισορροπημένη και να την εμπλουτίσουμε με φρούτα και λαχανικά. Επίσης, οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι ελεγχόμενοι ώστε να αποφύγουμε την κέτωση.
  • Η τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρό μας μπορεί να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της κακοσμίας του στόματός μας. Μπορεί να μας δοθεί λύση στα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν στην στοματική μας κοιλότητα και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα τη λύση και της δυσοσμίας.

 

Επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη ομάδα του Dental Home για μια εξιδεικευμένη προσέγγιση και αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.