Μικροβιακή πλάκα

Τι είναι η μικροβιακή πλάκα;

Η μικροβιακή πλάκα αποτελεί την κολλώδη, μαλακή και άχρωμη μεμβράνη μικροβίων η οποία βρίσκεται στις οδοντικές επιφάνειες, αλλά και στα ούλα. Κάποιες φορές μπορεί να έχει μια ελαφριά υποκίτρινη απόχρωση, και μια δυσάρεστη μυρωδιά. Πολλές φορές βρίσκεται σε σημεία τα οποία είναι δύσκολο να καθαριστούν με το παραδοσιακό βούρτσισμα, όπως η περιοχή της ουλοδοντικής σχισμής, οι μεσοδόντιες περιοχές, οι βαθιές αύλακες στις μασητικές επφάνειες κ.ά. Η πλάκα μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον ασθενή μέσω των πρησμένων, κόκκινων ούλων που αιμορραγούν μετά το βούρτσισμα, της επίμονης δυσάρεστης αναπνοής και μιας αίσθησης «χνουδιού» στις επιφάνειες των δοντιών που έχουν πλάκα.

Διάφορες ασθένειες τις στοματικής κοιλότητας οφείλονται στη μικροβιακή πλάκα, όπως η ουλίτιδα, η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος. Η μικροβιακή πλάκα χωρίζεται σε δυο διακριτές κατηγορίες:

  • Υπερ-ουλική, δηλαδή αυτή που βρίσκεται πάνω στα ούλα και στα δόντια.
  • Υπο-ουλική, η οποία αναπτύσσεται ανάμεσα στα ούλα και τη ρίζα του δοντιού. Αυτή αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή μικροβιακής πλάκας και προκαλεί μεγάλο αριθμό οδοντιατρικών προβλημάτων.

 

Πώς δημιουργείται η μικροβιακή πλάκα;

Η στοματική κοιλότητα περιέχει διαφόρων ειδών βακτήρια. Αυτά μπορεί να προέρχονται από τον αέρα, το νερό, το φαγητό, τον σίελο, το αίμα, ή να είναι μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος. Η τροφές τις οποίες καταναλώνει ο άνθρωπος εμπεριέχουν μόρια γλυκόζης, τα οποία χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να αναπτυχθούν. Εάν δεν απομακρυνθούν επαρκώς μέσω του βουρτσίσματος, τα βακτήρια διαμορφώνουν μια κολλώδη, μαλακή μεμβράνη, δηλαδή την οδοντική πλάκα.

Οι πιθανότητες εμφάνισης πλάκας είναι ανεβασμένες όταν το άτομο δε συμβαδίζει με τους κανόνες της σωστής στοματικής υγιεινής. Ταυτόχρονα, αυξάνονται όταν αυτό ακολουθεί διατροφή πλούσια σε σάκχαρα.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

Η μικροβιακή πλάκα δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εκτός από περιπτώσεις αποχής από το βούρτσισμα για πολλές ημέρες. Κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο γίνεται χρωματισμός της πλάκας με ειδικές χρωστικές, οι οποίες είναι φιλικές στα δόντια αλλά και τους μαλακούς ιστούς. Ο χρωματισμός της μικροβιακής πλάκας είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρατηρήσει ο ασθενής τις περιοχές του στόματος της οποίες δεν βουρτσίζει σωστά.

Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης της μικροβιακής πλάκας είναι το σωστό, συστηματικό βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα. Έτσι αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος της πλάκας. Η τεχνική του βουρτσίσματος πρέπει να είναι κατάλληλη, ώστε να αφαιρείται η πλάκα από όλες τις πιθανές επιφάνειες.

Άλλοι τρόποι για να επιτευχθεί η αφαίρεση της πλάκας περιλαμβάνουν:

  • Χρήση νήματος και μεσοδόντιων καθαριστικών: Το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια καθαρίζουν την πλάκα στις περιοχές ανάμεσα στα δόντια. Αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο με το παραδοσιακό βούρτσισμα. Εκτός από τα μεσοδόντια βουρτσάκια, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικές συσκευές μεσοδόντιου καθαρισμού. Αυτές χρησιμοποιούν νερό με πίεση για να καθαρίσουν όχι μόνο τις μεσοδόντιες περιοχές, αλλά και την ουλοδοντική σχισμή.
  • Στοματικό διάλυμα: Το στοματικό διάλυμα μπορεί να καταπολεμήσει την πλάκα, καθώς και να ελέγξει το μικροβιακό φορτίο του στόματος. Πολλές φορές, ο οδοντίατρος προτείνει κάποιο ειδικό στοματικό διάλυμα, ειδικά όταν η ποσότητα πλάκας είναι πολύ υψηλή.
  • Επιλογή σωστής οδοντόκρεμας: Η επιλογή σωστής οδοντόκρεμας μπορεί να είναι δύσκολη τη σημερινή εποχή, εάν αναλογιστεί κανείς την ποικιλία που υπάρχει. Ανάλογα με το πρόβλημα, ο οδοντίατρος θα προτείνει την κατάλληλη οδοντόκρεμα.
  • Επαγγελματικός καθαρισμός: Όσο καλό και να είναι το βούρτσισμα που πραγματοποιείται στο σπίτι, ένας ειδικός στοματικής υγιεινής είναι ο μόνος που μπορεί να αφαιρέσει ολοκληρωτικά την πλάκα από τα δόντια. Ο επαγγελματικός καθαρισμός δοντιών είναι ένα από τα πιο σημαντικά όπλα ενάντια στις ασθένειες της στοματικής κοιλότητας, και πρέπει να πραγματοποιείται ευλαβικά κάθε 6 μήνες.

 

Πόσο σημαντική είναι η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Η μικροβιακή οδοντική πλάκα δεν αποτελεί από μόνη της απειλή για την υγεία των δοντιών. Ίσως τα συμπτώματα τα οποία προκαλεί να είναι δυσάρεστα, αλλά πρακτικά δεν είναι επικίνδυνα. Αυτό που είναι απειλητικό για τη στοματική υγιεινή του ασθενούς είναι η εξέλιξη η οποία μπορεί να έχει η πλάκα. Αυτή μπορεί να είναι η τερηδόνα, η οποία αποτελεί την πιο διαδεδομένη μη μεταδοτική νόσο του ανθρώπου και καταστρέφει τα δόντια, ή η ουλίτιδα, κατά την οποία τα ούλα φλεγμαίνουν. Η ουλίτιδα μπορεί αργότερα να εξελιχθεί σε περιοδοντική νόσο. Τόσο η τερηδόνα όσο και η περιοδοντική νόσος έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών, εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.

Το Dental Home διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την μικροβιακή οδοντική πλάκα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του Dental Home και να κλείσετε το ραντεβού σας άμεσα.