Νάρθηκες βρυγμού

Μήπως σας έχει τύχει να ξυπνήσετε το πρωί και να νιώθετε μουδιασμένα τα δόντια σας και τις γνάθους σας; Μήπως σας έχουν πει ότι κατά την διάρκεια του ύπνου, σας άκουσαν να τρίζετε τα δόντια σας; Αν η απάντησή σας στα δύο προηγούμενα ερωτήματα είναι καταφατική, είναι πιθανόν να υποφέρετε από βρουξισμό! Ωστόσο, τα νέα είναι ευχάριστα γιατί σας έχουμε την πιο εύκολη και αποτελεσματική λύση: Νάρθηκες βρυγμού!

Τι είναι ο βρουξισμός (ή βρυγμός);

Πολλοί άνθρωποι κατά την διάρκεια του ύπνου τους, έχουν την τάση να σφίγγουν τα δόντια τους ή να τα τρίζουν, προκαλώντας τους φθορά. Αυτή η διαδικασία βέβαια γίνεται χωρίς να το αντιληφθούν οι ίδιοι οι ασθενείς και ο βασικός λόγος της συγκεκριμένης πάθησης, είναι το άγχος. Άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν βρουξισμό είναι ο θυμός, κάποιο ατύχημα, οι αστοχίες σε προσθετικές αποκαταστάσεις, οι διαταραχές ύπνου, κ.ά.

Μάλιστα, είναι πιθανό κάποιοι άνθρωποι να πιέζουν τα δόντια τους και κατά την διάρκεια της ημέρας, σε περιόδους έντονου στρες και κόπωσης, αλλά σίγουρα αυτό συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τον βρουξισμό κατά την διάρκεια της νύχτας.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο βρουξισμός συνήθως υποχωρεί όταν το άτομο αποφορτίζεται και ηρεμεί.

Επιδημιολογικά, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει αρκετό κόσμο, δεδομένου ότι υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι μέχρι και το 20% του πληθυσμού σφίγγει τα δόντια του στο ύπνο του, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Τι μπορεί να προκαλέσει ο βρουξισμός;

Λόγω της μεγάλης και συνεχόμενης πίεσης που ασκείται στα δόντια, μπορεί να δημιουργηθούν αφενός  προβλήματα στην σύγκληση και αφετέρου προβλήματα στα ίδια τα δόντια, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά. Κατάγματα, φθορά, τριβή και κινητικότητα είναι μόνο μερικά από τα επακόλουθα του βρυγμού. Η έντονη πίεση ωστόσο, δεν βλάπτει μόνο τα δόντια καθαυτά αλλά πολύ περισσότερο, προκαλεί και άλλα προβλήματα, όπως έντονους πονοκεφάλους. Συμπερασματικά, τα βασικότερα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο βρουξισμός, είναι:

è Κατάγματα δοντιών

è Καταστροφή σφραγισμάτων

è Κινητικότητα δοντιών

è Φθορά στις επιφάνειες των δοντιών

è Πόνος στην γνάθο

è Πόνος στην άρθρωση

è Πονοκέφαλοι

è Αδυναμία στο πλήρες άνοιγμα του στόματος

è Χαρακτηριστικός ήχος (κλικ) κατά το άνοιγμα του στόματος

Τι μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε τον βρουξισμό;

Δυστυχώς, η κακιά αυτή συνήθεια δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εύκολα, διότι γίνεται τελείως ασυνείδητα και κατά την διάρκεια του ύπνου του ασθενούς, όπως είπαμε. Ωστόσο, υπάρχει εύκολη και αποτελεσματική λύση, η οποία ονομάζεται «Νάρθηκες βρυγμού». Πρόκειται για μια ειδική κατασκευή, από διάφανο σκληρό ακρυλικό, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται λίγο πριν τον ύπνο και προστατεύει ολόκληρη την επιφάνεια των δοντιών, χωρίς να τους επιτρέπει να τους ασκηθούν πιέσεις. Έτσι, χαλαρώνουν οι μύες και σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξαφανίζεται και ο πόνος. Οι νάρθηκες βρυγμού, δεν ενοχλούν καθόλου τον ασθενή, αφού για να δημιουργηθούν, έχουν ληφθεί μέτρα της οδοντοστοιχίας του ασθενή. Βεβαίως, αν  ασθενής το θεωρήσει αναγκαίο, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους νάρθηκες βρυγμού και κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι νάρθηκες βρυγμού κατασκευάζονται άμεσα και δεν χρειάζονται γενικώς αντικατάσταση, παρά μόνο στην περίπτωση που φθαρούν ή καταστραφούν, καθώς  και στην περίπτωση που αλλάξει η οδοντοστοιχία του ασθενή – για παράδειγμα αν γίνει κάποια τεχνική διεργασία, όπως ένα εμφύτευμα.

Στην περίπτωση που τα παραπάνω συμπτώματα σας φαίνονται γνώριμα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την εξειδικευμένη ομάδα του The Dental Home. Οι οδοντίατροί μας, είναι σε θέση να σας παρέχουν αποτελεσματική λύση σε κάθε πρόβλημα που αφορά την στοματική σας κοιλότητα, γρήγορα, εύκολα και με απόλυτη επιτυχία!