ουλίτιδα

Τι είναι η ουλίτιδα;

Η ουλίτιδα αποτελεί φλεγμονώδη νόσο, η οποία προέρχεται από τα βακτήρια που δεν απομακρύνονται κατά το βούρτσισμα. Προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας, δηλαδή της άχρωμης μεμβράνης βακτηρίων, η οποία αναπτύσσεται στα δόντια και τα ούλα. Η ουλίτιδα είναι το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου, και το πιο εύκολα θεραπεύσιμο. Η περιοδοντική νόσος προσβάλλει τα ούλα, τα δόντια αλλά και τα οστά, κι είναι η κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες. Πάνω από το 50% του παγκοσμίου πληθυσμού θα αναπτύξει κάποια στιγμή στη ζωή του ουλίτιδα, και κατ’ επέκταση περιοδοντική νόσο. Εάν εντοπιστεί νωρίς, η ουλίτιδα είναι πλήρως ιάσιμη, και δεν μετατρέπεται σε περιοδοντική νόσο.

 

Αίτια και παράγοντες κινδύνου της ουλίτιδας

Βασική αιτία της εμφάνισης ουλίτιδας αποτελεί η μη τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής, δηλαδή το ελλιπές βούρτσισμα και η παραμέληση του οδοντικού νήματος. Η οδοντική μικροβιακή πλάκα και η πέτρα που συσσωρεύονται στα δόντια, αλλά και κάτω από τα ούλα, περιέχουν γλυκόζη. Αυτά τα μόρια γλυκόζης χρησιμοποιούνται από τα βακτήρια για να πολλαπλασιαστούν, να επιτεθούν στον περιοδοντικό ιστό και να προκαλέσουν φλεγμονή.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η ουλίτιδα δεν είναι αποτέλεσμα πλάκας αλλά συγκεκριμένων νοσημάτων ή κακώσεων. Μερικά παραδείγματα νοσημάτων που μπορούν να προκαλέσουν ουλίτιδα αποτελούν τα φλεγμονώδη, τα αυτοάνοσα, τα ενδοκρινικά, τα μεταβολικά και τα διατροφικά νοσήματα. Μερικά νεοπλάσματα μπορεί να προκαλέσουν επίσης ουλίτιδα.

Οι περιπτώσεις ανάπτυξης ουλίτιδας αυξάνονται, όταν τα παραπάνω άμεσα αίτια συνδυαστούν με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου:

  • Κακή διατροφή κι υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, δηλαδή αύξηση των μορίων γλυκόζης επάνω στα δόντια.
  • Κάπνισμα και άτμισμα (vaping), το οποίο προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Όταν συμβαίνει αυτό, τα τριχοειδή αγγεία των ούλων δεν παρατηρούνται, με αποτέλεσμα η αντιμετώπιση της ουλίτιδας να γίνεται με καθυστέρηση.
  • Χρόνιο στρες, ο μόνος μη παθολογικός εχθρός του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν η αντιστάσεις πέφτουν, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν πιο εύκολα.
  • Ορμονικές διαταραχές, οι οποίες τροποποιούν τον ουλικό ιστό. Συνήθως οι ορμόνες διαταράσσονται σε περιόδους εγκυμοσύνης, κατά την εμμηνόπαυση, στην εφηβεία και σε συγκεκριμένα στάδια του κύκλου εμμήνου ρύσης.
  • Τερηδόνα, δηλαδή η ανάπτυξη μικροβίων στην επιφάνεια των δοντιών τα οποία την καταστρέφουν.
  • Σακχαρώδης διαβήτης, ο οποίος συνδέεται στενά με την εμφάνιση ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης περιοδονικής νόσου, αλλά και η περιοδοντική νόσος επηρεάζει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
  • Συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως τα ανοσοκατασταλτικά, τα αντιπικτηκά, τα φάρμακα χημειοθεραπείας και τα αγχολυτικά αλλάζουν τον ιστό των ούλων.
  • Ελλείψεις βιταμινών, όπως A, B, C, D, K και P.
  • Προχωρημένη ηλικία, κατά την οποία η γήρανση επηρεάζει τον ιστό των ούλων

 

Πώς θα καταλάβω αν έχω ουλίτιδα;

Το σύμπτωμα το οποίο οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα. Αυτή μπορεί να συνοδεύεται από πρησμένα ούλα, τα οποία έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, αντί του φυσιολογικού ροζ. Συνήθως το πρήξιμο γίνεται ορατό όταν τα ούλα φαίνονται λεία, χάνοντας την υγιή, κοκκώδη εμφάνισή τους. Ορισμένοι ασθενείς με ουλίτιδα δηλώνουν περιστατικά επίμονης δυσάρεστης αναπνοής (χαλίτωση), η οποία δεν φεύγει με το βούρτσισμα. Σε προχωρημένα στάδια ίσως παρατηρηθεί μια επίμονη άσχημη γεύση στο στόμα, η οποία έχει μια ελαφριά μεταλλικότητα. Τέλος, σε περιπτώσεις ουλίτιδας, η πλάκα και η πέτρα στην επιφάνεια των δοντιών είναι ορατές με γυμνό μάτι.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η ουλίτιδα;

Σε πρώιμο στάδιο, πριν εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η ουλίτιδα καταπολεμάται από έναν επαγγελματικό καθαρισμό στο οδοντιατρείο και καθημερινή εφαρμογή σωστών πρακτικών στοματικής υγιεινής, δύο φορές την ημέρα. Εάν η ασθένεια έχει προχωρήσει στο στάδιο της περιοδοντίτιδας, η θεραπεία της πρέπει να αποφασιστεί από ειδικό περιοδοντολόγο, ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Η καθημερινή ρουτίνα της σωστής στοματικής υγιεινής μπορεί να ακολουθείται από όλον τον κόσμο, όχι μόνο ως θεραπεία ουλίτιδας, για την πρόληψη των οδοντικών και ουλικών ασθενειών. Αυτή περιλαμβάνει:

  • Σωστό βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές την ημέρα, για 2 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ: Προσπαθήστε να αποφύγετε το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό, ειδικά αν καταναλώσατε όξινη τροφή.
  • Χρήση μεσοδόντιων καθαριστικών ή οδοντικού νήματος.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης ουλίτιδας, χρήση ειδικής αλοιφής στα ούλα ή στοματικού διαλύματος.
  • Χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας, ή ηλεκτρικής, κι αντικατάστασή της κάθε 3 μήνες.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την καταρτισμένη ομάδα του Dental Home εάν παρουσιάζετε συμπτώματα ουλίτιδας, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας.