περιοδοντίτιδα συμπτώματα
Η περιοδοντίτιδα είναι μια ασθένεια των ούλων, η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια δοντιών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για εξελιγμένο στάδιο ουλίτιδας, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ έγκαιρα και αποτελεσματικά. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα αναφερθούμε στα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας καθώς και στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της.

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Γνωστή και ως «Περιοδοντική Νόσος», η περιοδοντίτιδα αποτελεί την σημαντικότερη φλεγμονώδη πάθηση των ούλων. Μπορεί να προσβάλλει όχι μόνο τα ούλα, αλλά σε εξελιγμένα στάδιά της, μπορεί να φτάσει μέχρι και το φατνιακό οστό, καταστρέφοντάς το. Προκαλείται από την συσσώρευση βακτηρίων στα ούλα, τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς ποτέ. Τα βακτήρια αυτά, αναπτύχθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν κάτω από την πλάκα και την πέτρα που δημιουργείται μεταξύ των ούλων και των δοντιών μας. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι αν δεν υπάρξει άμεση θεραπεία της φλεγμονώδους αυτής πάθησης, ο ασθενής κινδυνεύει μέχρι και να χάσει και τα δόντια του. Παράλληλα, αν τα βακτήρια καταφέρουν να εισχωρήσουν στο φατνιακό οστό και να το καταστρέψουν, είναι ανέφικτη η τοποθέτηση εμφυτευμάτων, καθώς το οστό δεν είναι σε θέση να τα συγκρατήσει. Έτσι λοιπόν, συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να θορυβηθούμε και να δράσουμε αμέσως μόλις δούμε τα συμπτώματα  που θα δούμε παρακάτω.

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Τα συμπτώματα που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου είναι:
 • Κόκκινα, πρησμένα και ιδιαίτερα ευαίσθητα ούλα
 • Αιμορραγία ούλων
 • Ούλα που έχουν υποχωρήσει και αφήνουν εκτεθειμένο μεγάλο μέρος του δοντιού
 • Απώλεια δοντιών
 • Κακοσμία, εξαιτίας της φλεγμονής και της κακιάς στοματικής υγιεινής
 • Μετακίνηση δοντιών
 • Πύον ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα
 

Μερικά ακόμη πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την περιοδοντίτιδα:

 • Σε μεγάλο βαθμό, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι κληρονομικές παθήσεις.
 • Είναι αρκετά πιθανό να εμφανίσει μια έγκυος παθήσεις των ούλων, όπως οι παραπάνω καθώς οι παθήσεις αυτές προϋπήρχαν και εμφανίστηκαν στην συγκεκριμένη περίοδο λόγω των ορμονών.
 • Παράλληλα, οι γυναίκες που κυοφορούν και αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα περιοδοντίτιδας, έχουν υψηλές πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα.
 • Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας, αλλά συνήθως εμφανίζεται σε άτομα άνω των 40 ετών, λόγω γήρανσης των ιστών.
 • Η περιοδοντίτιδα δεν φαίνεται να επηρεάζει μόνο την στοματική κοιλότητα, αφού συνδέεται και με άλλες παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιολογικές παθήσεις, παχυσαρκία, οστεοπόρωση κ.ά. Αυτό συμβαίνει καθώς τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα λόγω της περιοδοντίτιδας, ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του σώματος και επηρεάζουν την σωστή λειτουργία ορισμένων οργάνων μας.
 

Πως  μπορούμε να προστατέψουμε το χαμόγελό μας από την περιοδοντίτιδα;

Όπως σε όλες τια παθήσεις, έτσι και εδώ, είναι καλύτερο να προλαμβάνουμε καταστάσεις παρά να τις αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν πράγματι κάποιες απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρείτε την στοματική σας υγιεινή σε καλό επίπεδο, προλαμβάνοντας έτσι επικείμενες ασθένειες της στοματικής κοιλότητας. Απλά μέτρα πρόληψης λοιπόν, αποτελούν τα ακόλουθα:
 1. Καθημερινός καθαρισμός των δοντιών και των ούλων 2 φορές ημερησίως.
 2. Είναι αρκετά σημαντικό να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και μεσοδόντιο βουρτσάκι για τον καθαρισμό των δυσπρόσιτων περιοχών μεταξύ των δοντιών, στις οποίες παραμένουν πολλά υπολείμματα τροφών.
 3. Κατόπιν επικοινωνίας με τον οδοντίατρο σας, συνίσταται να χρησιμοποιείτε πιο εξειδικευμένα προϊόντα για την αντιμετώπιση των μικροβίων, όπως οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα.
 4. Επαγγελματικός καθαρισμός στο οδοντιατρείο, απαραιτήτως κάθε 6 μήνες, για την απομάκρυνση με την βοήθεια υπερήχων της πέτρας και της πλάκας.
Κλείστε τώρα το ραντεβού σας στο οδοντιατρείο μας και εξασφαλίστε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο!