polfotomi_neogilou_dontiou

Ως πολφοτομή νεογιλού δοντιού ορίζεται η διαδικασία της απονεύρωσης στα δόντια των παιδιών. Πραγματοποιείται κυρίως στους νεογιλούς γομφίους ή αλλιώς παιδικούς τραπεζίτες μετά από παρουσία επιθετικής μορφής τερηδόνας, η οποία μπορεί να επηρεάσει και να καταστρέψει το οδοντικό νεύρο.

 

Πότε ένα δόντι χρειάζεται πολφοτομή;

Ένα νεογιλό δόντι χρήζει πολφοτομής όταν έχει τερηδονιστεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον προσβάλλεται και το νεύρο του. Σε περιπτώσεις απλών σφραγισμάτων χωρίς πολφοτομή, ο μικρός ασθενής ταλαιπωρείται και ενδέχεται να παρουσιάσει φλεγμονή, πόνο και έντονο πρήξιμο. Άρα, απαιτείται μία διαφορετική και ανώδυνη λύση. Η πολφοτομή συνίσταται από τους  παιδοδοντιάτρους αποτελώντας μια ενδεδειγμένη, αξιόπιστη και άμεση λύση και στοχεύοντας στη διατήρηση της υγείας του νεογιλού δοντιού μέχρι  την απόπτωσή του και την εμφάνιση των μόνιμων. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και ο χρόνος διεξαγωγής της δεν απέχει από το χρόνο διεξαγωγής ενός απλού σφραγίσματος.

 

Πολφοτομή νεογιλού δοντιού: Διαδικασία

Πριν την πολφοτομή εφαρμόζεται τοπική αναισθησία που καθιστά τη διαδικασία εύκολη και μειώνει σημαντικά τον πόνο. Στη συνέχεια, ο παιδοδοντίατρος καθαρίζει το μέρος του δοντιού όπως στο σφράγισμα φτάνοντας αρκετά βαθιά και συγκεκριμένα στον πολφό. Στην ουσία, αφαιρεί την πάνω μεριά του και η θεραπεία γίνεται στο μισό δόντι. Στο σημείο που αφαιρείται το μέρος του δοντιού, τοποθετείται ένα ειδικό αντιμικροβιακό υλικό που το στεγανοποιεί και εμποδίζει την εξέλιξη της τερηδόνας. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται προστασία στο δόντι. Στο τέλος της θεραπείας, την ίδια κιόλας ημέρα, μπορεί να εφαρμοστεί σφράγισμα ή θήκη. Επιπλέον, ο παιδοδοντίατρος με βάση το περιστατικό θα μπορεί να κρίνει αν πρέπει το παιδί να προβεί στη λήψη αντιβιοτικών.

 

Πως μπορούμε να προλάβουμε την πολφοτομή;

Η πρόληψη της πολφοτομής μπορεί να πραγματοποιηθεί με την έγκυρη διάγνωση της τερηδόνας και της φθοράς που εκείνη προκαλεί. Οι συχνές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο κρίνονται απαραίτητες για να ελέγχεται η κατάσταση των δοντιών και να αντιμετωπίζεται η τερηδόνα πριν φτάσει στο νεύρο.

 

Πολφοτομή νεογιλού δοντιού και επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν

Συνήθως, η διαδικασία της πολφοτομής δε φέρει επιπλοκές και τα ποσοστά επιτυχίας της αγγίζουν το 95%. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι αντενδείξεις σχετίζονται με το σχηματισμό κάποιου αποστήματος στα ούλα για το οποίο πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο θεράποντας ιατρός και να προχωρήσει στην εξάλειψή του.

Στο ιατρείο μας, η αξιολόγηση του προβλήματος, ο σχεδιασμός και όλες οι φάσεις της θεραπείας, πραγματοποιούνται από συνεργάτη μας, ειδικό παιδοδοντίατρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ραντεβού αξιολόγησης, δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.

Αν το παιδί σας χρήζει  πολφοτομής, αλλά φοβάστε να εμπιστευτείτε τόσο τη διαδικασία όσο και την έκβασή της, επικοινωνήστε μαζί μας για μία πλήρη ενημέρωση. Το καταρτισμένο προσωπικό μας θα σας απαλλάξει από κάθε απορία. Πρωταρχικός στόχος του Dental Home είναι να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας σε εύλογο χρονικό διάστημα. Υποσχόμαστε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τον πιο ανώδυνο τρόπο χαρίζοντας στους μικρούς μας φίλους άπειρα χαμόγελα.