Η τερηδόνα είναι μια συνηθισμένη νόσος που προσβάλει τα δόντια και προκαλεί την φθορά τους. Όταν αναφερόμαστε σε φθορά εννοούμε την καταστροφή του σμάλτου αλλά και της οδοντίνης των δοντιών. Πιο επιρρεπής στην εμφάνιση τερηδόνας είναι τα παιδιά. Η τερηδόνα στα παιδιά είναι ένα πρόβλημα για το οποίο πολλοί γονείς ανησυχούν ότι τα δόντια των παιδιών τους θα χαλάσουν και θα υποστούν μεγάλη ζημιά.
Τι ακριβώς είναι η τερηδόνα;
Η τερηδόνα αποτελεί μια νόσο, μη μεταδοτική, η οποία προσβάλει τα δόντια καταστρέφοντας το σμάλτο και δημιουργώντας μικρές οπές από τις οποίες η τερηδόνα περνά στο εσωτερικό του δοντιού. Η ζάχαρη είναι ένας από τους κύριους παράγοντες πρόκλησης της τερηδόνας και από τις κύριες αιτίες εμφάνισής της στα παιδιά. Τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν τερηδόνα από πολύ μικρά, π.χ. 2-3 ετών, ή ακόμα και πιο πριν. Η πιο επιθετική μορφή τερηδόνας στα νήπια και βρέφη είναι το σύνδρομο του μπιμπερό, το οποίο προσβάλει κυρίως τα 4 πρόσθια δόντια και εξελίσσεται ραγδαία. Η τερηδόνα στα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, καθώς, έχει την τάση να αναπτύσσεται γρήγορα σε αυτές τις ηλικίες, δημιουργώντας πρόβλημα ακόμα και στα μόνιμα δόντια που θα εμφανιστούν μετά από λίγα χρόνια.
Τερηδόνα στα παιδιά: Ποια σημάδια προδίδουν την εμφάνισή της;
Η τερηδόνα γίνεται, κυρίως, αντιληπτή λόγω των καφέ ή μαύρων στιγμάτων στα δόντια. Άλλα σημάδια είναι τα εξής:
- Λευκή κηλίδα στην επιφάνεια του δοντιού, που φανερώνει την έλλειψη ασβεστίου και έπεται η φθορά από την τερηδόνα
- Πόνος και ευαισθησία που γίνεται αντιληπτή με την κατανάλωση κρύων-ζεστών τροφών ή ροφημάτων, ακόμα και ζάχαρης
- Κακοσμία στόματος
Εάν διαπιστώσω τερηδόνα στα παιδιά μου, τι πρέπει να κάνω;
Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη τερηδόνας, οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον Οδοντίατρο, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος και να αντιμετωπιστεί όταν ακόμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Πώς αντιμετωπίζεται συνήθως η τερηδόνα;
Ο τρόπος αντιμετώπισης εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και την ηλικία του παιδιού. Όταν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, συνήθως συνιστώνται οι τακτικές επισκέψεις στον Οδοντίατρο, ο οποίος θα πραγματοποιεί τον απαιτούμενο καθαρισμό και φθορίωση δύο φορές τον χρόνο. Αντιθέτως, σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται σφράγισμα ή ακόμα και θεραπείες όπως είναι η παιδική απονεύρωση ή εξαγωγή
Τερηδόνα στα παιδιά: Πρόληψη και Φροντίδα
Για να αποφευχθεί η υλοποίηση σφραγίσματος ή ακόμα και εξαγωγής στα κατεστραμμένα δόντια, οι γονείς πρέπει να μεριμνούν για την φροντίδα των δοντιών των παιδιών τους. Κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος, πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι το βούρτσισμα πραγματοποιείται σχολαστικά. Η χρήση οδοντικού νήματος συμβάλει στην φροντίδα των δοντιών, καθώς, απομακρύνονται τυχόν υπολείμματα από τις τροφές. Ορισμένοι τρόποι πρόληψης της τερηδόνας είναι οι εξής:
- Καθημερινό και σχολαστικό βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα
- Χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος
- Χρήση οδοντικού νήματος
- Αποφυγή ή μείωση κατανάλωσης ζάχαρης και αναψυκτικών
- Ισορροπημένη διατροφή
- Τακτικές επισκέψεις στον Οδοντίατρο
Οι Οδοντίατροι του Dental Home, είναι οι πλέον κατάλληλοι να αντιμετωπίσουν την τερηδόνα στους μικρούς μας φίλους. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους και να κλείσετε το ραντεβού σας.