Θεραπεία χασμοδοντίας

Τι είναι χασμοδοντία;

Χασμοδοντία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία τα δόντια της πάνω γνάθου δεν ακουμπούν τα κάτω, όταν το στόμα είναι κλειστό. Έτσι, δημιουργείται ένα χάσμα, ένα κενό στο στόμα. Η χασμοδοντία δεν επηρεάζει μόνο την αισθητική, αλλά έχει αντίκτυπο και στη στοματική υγεία του ατόμου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έλλειψη επαφής συμβαίνει στους άνω κυνόδοντες και κοπτήρες με τους κάτω. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή μπορεί να εντοπίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του στόματος.

Τύποι χασμοδοντίας

Η χασμοδοντία μπορεί να χαρακτηριστεί ως χασμοδοντία βάσει φύσης και χασμοδοντία βάσει θέσης.

Αναλυτικότερα, η χασμοδοντία βάσει φύσης διακρίνεται σε σκελετική και οδοντική. Η σκελετική χασμοδοντία είναι κληρονομική και έχει γενετική προέλευση και επηρεάζει και τις δύο σιαγόνες. Από την άλλη, η οδοντική αφορά την κακή ευθυγράμμιση των δοντιών και οφείλεται σε κακές συνήθειες της παιδικής ηλικίας.

Η χασμοδοντία βάσει θέσης διακρίνεται στους παρακάτω τύπους:

 • Πρόσθια: Είναι η πιο συχνή μορφή. Τα μπροστινά δόντια δεν έχουν επαφή, όταν το στόμα είναι κλειστό.
 • Οπίσθια: Τα πίσω δόντια δεν έχουν επαφή κατά τη σύγκλειση του στόματος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε στη μία πλευρά του στόματος, είτε και στις δύο.
 • Πλάγια: Απουσία επαφής των δοντιών σε μία από τις δύο πλευρές της στοματικής κοιλότητας.
 • Πλήρης: Μόνο οι γομφίοι εφάπτονται στο στόμα του ασθενούς.

 

Ποια προβλήματα προκαλεί η χασμοδοντία;

Εκτός από την εμφάνιση, η χασμοδοντία επηρεάζει το άτομο και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Τα προβλήματα που προκαλούνται είναι τα εξής:

 • Προβλήματα κατά τη μάσηση τροφής
 • Πόνος κατά τη μάσηση
 • Δυσκολία στην ομιλία
 • Αναπνοή δια του στόματος
 • Μεταβολές στην κροταφογναθική άρθρωση
 • Πονοκέφαλοι
 • Πόνοι στο πρόσωπο και στον αυχένα
 • Προβλήματα αυτοπεποίθησης

 

Χασμοδοντία: Αίτια εμφάνισής της

Τα αίτια εμφάνισης της χασμοδοντίας μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες (σκελετική χασμοδοντία) ή σε κακές επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές του ατόμου κατά την ανάπτυξή του, όπως για παράδειγμα ο θηλασμός δακτύλου ή πιπίλας. Επίσης, η αναπνοή από το στόμα, λόγω σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος και η βρεφική κατάποση μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση χασμοδοντίας στο άτομο. Τα άτομα με μεγάλη γλώσσα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνισή της και σε αυτή την ομάδα ανήκουν άτομα με σύνδρομο Down, Beckwith Wideman κ.ά. Τέλος, το σπρώξιμο των δοντιών με τη γλώσσα κατά την ομιλία είναι μια από τις αιτίες εμφάνισής της.

 

Θεραπεία χασμοδοντίας

Η σύγχρονη οδοντιατρική διαθέτει θεραπείες ανάλογες του αιτίου που προκάλεσε τη χασμοδοντία. Η άμεση διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή πολλών προβλημάτων και  η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως, η θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την ηλικία του ασθενούς και τη σοβαρότητα του περιστατικού.

 

Θεραπεία χασμοδοντίας: Σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της χασμοδοντίας, προτείνονται οι παρακάτω τρόποι θεραπείας:

Μασελάκια για χασμοδοντία: Τα μασελάκια χασμοδοντίας αποτελούν μια ορθοδοντική θεραπεία που αφορά περιστατικά που βρίσκονται σε αρχικά στάδια. Ουσιαστικά, πρόκειται για αόρατους νάρθηκες που  θεραπεύουν προβλήματα σύγκλεισης. Τα μασελάκια χρησιμοποιούνται τόσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο και για τη συντήρηση του αποτελέσματος. Δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου και μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια του φαγητού ή του βουρτσίσματος. Όμως, δεν μπορούν να διορθώσουν σοβαρές περιπτώσεις χασμοδοντίας που υπάρχει μεγάλη απουσία σύγκλισης.

Όψεις ρητίνης: Η τοποθέτηση όψεων ρητίνης αποτελεί μια λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ρητίνη είναι ένα υλικό, το οποίο μοιάζει με το υλικό που χρησιμοποιείται για το σφράγισμα, αλλά με διαφορετική σύσταση. Οι όψεις ρητίνης βοηθούν στην κάλυψη των κενών μεταξύ των δοντιών και βοηθούν στη βελτίωση ανομοιομορφίας της στοματικής κοιλότητας. Πρόκειται για μια μέθοδο ανώδυνη η οποία τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί αναισθησία.