θήκη δοντιού

 

Τι είναι η θήκη δοντιού;

Συχνά, ένα απονευρωμένο, σπασμένο, σκουρόχρωμο ή με κάταγμα δόντι αποτρέπει τους ασθενείς από το να χαμογελούν με αυτοπεποίθηση. Όταν συμβαίνει αυτό, ο οδοντίατρος ενδέχεται να προτείνει την κάλυψη των διαβρωμένων δοντιών με τεχνητό υλικό, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ακεραιότητα της οδοντοστοιχίας. Η θήκη δοντιού, ή αλλιώς οδοντική στεφάνη, αποτελεί μια καλυπτική δομή όμοια με το φυσικό δόντι. Μέσω αυτής, ο οδοντίατρος μπορεί να επαναφέρει την εμφάνιση του φυσικού σχήματος του δοντιού, χαρίζοντας στον ασθενή και πάλι τη δυνατότητα να χαμογελά με αυτοπεποίθηση.

Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, η οδοντική στεφάνη μπορεί να κατασκευαστεί από διάφορα υλικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταλλικά κράματα, σύνθετη ρητίνη, πορσελάνη και διάφορα κεραμικά υλικά. Το επιλεγμένο υλικό θα πρέπει να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο φυσικό δόντι του ασθενούς.

 

Πότε χρειάζεται η θήκη δοντιού;

Η τοποθέτηση της θήκης πραγματοποιείται είτε για να αποκαταστήσει κάποια φθορά στα δόντια, είτε για να βελτιώσει τη ταξινόμησή τους σχετικά με τα γειτονικά δόντια. Συνήθως, η οδοντική στεφάνη τοποθετείται με σκοπό να προστατεύσει και να καλύψει ένα δόντι. Αναλυτικότερα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει τη χρήση μιας θήκης στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Κάλυψη δοντιών, είτε λόγω φθοράς είτε λόγω μεγάλου σφραγίσματος.
  • Προστασία ευαίσθητων ή αδύναμων δοντιών, με σκοπό να αποφευχθεί κάποιο πιθανό σπάσιμο.
  • Κάλυψη δοντιών με μη φυσιολογικό σχήμα ή χρώμα.
  • Αποκατάσταση κάποιου πιθανού εμφυτεύματος.
  • Στήριξη γέφυρας στην οδοντοστοιχία.
  • Προστασία ενός απονευρωμένου δοντιού.

 

Διαδικασία τοποθέτησης

Η θήκη δοντιού τοποθετείται σε τρεις περίπου επισκέψεις, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς και την ποιότητα του δοντιού. Η πρώτη επίσκεψη είναι και η πιο σημαντική, αφού τότε ο οδοντίατρος θα πραγματοποιήσει αξιολόγηση και προετοιμασία του δοντιού. Κατά τη διαδικασία αυτή ενδέχεται να κριθεί απαραίτητη η απονεύρωση του δοντιού που θα δεχθεί τη θήκη, ιδιαίτερα αν παρατηρηθεί φλεγμονή του νεύρου, απόστημα ή παλιά απονεύρωση που δεν είχε πραγματοποιηθεί σωστά.

Το δόντι που θα δεχθεί τη θήκη θα λιμαριστεί σε όλες του τις πλευρές, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για την τοποθέτησή της. Το ποσοστό του οδοντικού ιστού που θα λιμαριστεί εξαρτάται από τον τύπο της θήκης που θα χρησιμοποιηθεί. Μετά το λιμάρισμα, ο οδοντίατρος θα κατασκευάσει επί τόπου μια προσωρινή θήκη, η οποία θα εξυπηρετεί τον ασθενή μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Κατά τη δεύτερη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει την προσωρινή θήκη και θα πάρει τα μέτρα του δοντιού. Αυτό θα γίνει είτε με ειδικό ενδοστοματικό scanner, είτε με ειδικό σιλικονούχο αποτυπωτικό υλικό. Τα μέτρα αποστέλλονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, όπου θα κατασκευαστεί και η θήκη. Η προσωρινή στεφάνη επανατοποθετείται.

Στην τρίτη και τελευταία επίσκεψη, ο οδοντίατρος αφαιρεί για τελευταία φορά την προσωρινή θήκη και τοποθετεί τη νέα, με σκοπό να εξετάσει την εφαρμογή της. Όταν βεβαιωθεί ότι όλα βαίνουν ομαλώς, κολλά μόνιμα τη στεφάνη στο δόντι.

 

Θήκη δοντιού: Ποια είναι η διάρκεια ζωής;

Σε ιδανικές συνθήκες, οι οδοντικές στεφάνες μπορούν να διαρκέσουν ολόκληρη τη ζωή του ασθενούς. Μερικές φορές ενδέχεται να χαλαρώσουν και να πέσουν, ή να σπάσουν. Η στοματική υγιεινή είναι αρκετά σημαντική, καθώς το φυσικό δόντι που καλύπτεται από τη θήκη είναι αυτό που τη στηρίζει. Εάν υποστεί φθορά, η ακεραιότητα της θήκης ενδέχεται να επηρεαστεί. Γι’ αυτό, ο ασθενής οφείλει να βουρτσίζει τα δόντια του προσεκτικά δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα, καθώς και να μην αμελεί τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Τέλος, είναι θεμιτό να αποφεύγονται οι σκληρές τροφές και η μάσηση πάγου και σκληρών αντικειμένων.

 

Η εξειδικευμένη ομάδα του Dental Home είναι σε θέση να σας παρέχει εξαιρετική φροντίδα για οποιοδήποτε οδοντιατρικό πρόβλημα. Εάν παρουσιάσετε ανάγκη τοποθέτησης θήκης δοντιού, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί τους.