ουλοπλαστική

Η ουλοπλαστική αποτελεί μια χειρουργική τεχνική της οδοντιατρικής που αποσκοπεί στην αναδιαμόρφωση των ούλων. Χρησιμοποιείται τόσο για ιατρικούς όσο και για αισθητικούς σκοπούς και χαρακτηρίζεται ως μια εξαιρετικά αποτελεσματική λύση στην απόκτηση ενός όμορφου και αρμονικού χαμόγελου.

Πότε χρειάζομαι ουλοπλαστική;

Ουλικό Χαμόγελο

Ως «ουλικό χαμόγελο» χαρακτηρίζεται το χαμόγελο  όπου τα ούλα του ασθενούς παρουσιάζουν υπερπλασία. Η υπερπλασία των ούλων καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των δοντιών. Όταν συμβαίνει αυτό, τα δόντια μπορεί να φαίνονται μικρά ή άνισα, δημιουργώντας αισθητικά προβλήματα. Η υπερπλασία των ούλων είναι αρκετά συχνή και δύναται να προκληθεί από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Περιοδοντίτιδα
  • Λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών (π.χ. αντιυπερτασικών χαπιών)
  • Εγκυμοσύνη

Μέγεθος Δοντιών

Η δεύτερη συνηθέστερη αιτία  εφαρμογής της ουλοπλαστικής είναι το μέγεθος τον δοντιών. Όταν αυτά είναι πολύ μικρά, πραγματοποιείται ουλοπλαστική με σκοπό την επιμήκυνση της μύλης, του τμήματος του δοντιού το οποίο φαίνεται όταν χαμογελάμε.

Υφίζηση Ούλων

Οι υφιζήσεις ούλων μπορούν να αφήσουν τη ρίζα του δοντιού εκτεθειμένη, καθιστώντας την  επιρρεπή και σε άλλες οδοντικές ασθένειες. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται η ουλοπλαστική για να αποφευχθούν τέτοιου είδους κίνδυνοι. Εάν κατά τη χειρουργική διαδικασία χρειαστεί μόσχευμα, λαμβάνεται είτε από την υπερώα ή χρησιμοποιείται τεχνητό μόσχευμα.


Τι είναι η Ουλεκτομή και πότε εφαρμόζεται;

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών ίσως χρειαστεί μια πιο ιδιαίτερη μορφή ουλοπλαστικής, η ουλεκτομή. Τόσο η ουλοπλαστική όσο και η ουλεκτομή περιλαμβάνουν την αφαίρεση ουλικού ιστού χειρουργικά.

Η κύρια διαφορά των δύο πρακτικών έγκειται στο γεγονός ότι, ενώ η ουλοπλαστική χρησιμοποιείται κυρίως για καλλωπιστικούς λόγους, η ουλεκτομή κρίνεται απαραίτητη σε περιπτώσεις μολύνσεων, περιοδοντίτιδας, ουλίτιδας κι άλλων φλεγμονών.

Μια άλλη περίπτωση στην οποία προτιμάται η ουλεκτομή είναι η εμφάνιση περιστεφανίτιδας. Ειδικότερα, ως περιστεφανίτιδα ορίζεται η εκδήλωση  φλεγμονής στον ουλικό ιστό που καλύπτει έγκλειστους ή ημιέγκλειστους φρονιμίτες.

Στην περίπτωση αυτή, η ουλεκτομή χρησιμοποιείται ως τρόπος μετρίασης των συμπτωμάτων μέχρι την εξαγωγή του φρονιμίτη. Οι δύο αυτές πρακτικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά, αναλόγως τις ανάγκες του ασθενούς.


Πώς γίνεται η ουλοπλαστική;

Η διαδικασία της ουλοπλαστικής είναι αρκετά απλή και πλέον θεωρείται εγχείρηση ρουτίνας από τους ειδικούς οδοντιάτρους. Η ουλοπλαστική ξεκινά με τη χρήση ειδικής γέλης που προκαλεί μούδιασμα στα ούλα. Στη συνέχεια,  ο υπερανεπτυγμένος ουλικός ιστός αφαιρείται ή αναδιαμορφώνεται χρησιμοποιώντας νυστέρι ή laser.

Το νυστέρι προτιμάται, όταν το μέγεθος του προβληματικού ουλικού ιστού είναι μεγαλύτερο των δύο (2) χιλιοστών.  Αντιθέτως, το laser είναι αποτελεσματικό σε μεγέθη ίσων ή μικρότερων των δύο (2) χιλιοστών. Τέλος, γίνεται σταδιακή λέπτυνση των ούλων, για να φτάσουν στο επιθυμητό πάχος.

Η επούλωση είναι ταχύτατη και ο ουλικός ιστός επιστρέφει στην κανονική του μορφή σε τρεις με πέντε (3-5) μέρες χωρίς ιδιαίτερο πόνο. Η ουλοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στο εμπρόσθιο μέρος του στόματος  όσο και στα πλάγια.

Επίσης, είναι δυνατή σε ασθενείς με φυσικά και τεχνητά δόντια. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τυχόν μεμονωμένες γέφυρες ή θήκες στα δόντια θα πρέπει να αντικατασταθούν μετά την ουλοπλαστική  για λειτουργικούς και αισθητικούς λόγους. Συχνά η ουλοπλαστική δύναται να συνδυαστεί με άλλες οδοντιατρικές τεχνικές, όπως η λεύκανση δοντιών, για την επίτευξη ενός αισθητικά εντυπωσιακού αποτελέσματος.


Κόστος Ουλοπλαστικής

Το κόστος της ουλοπλαστικής δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια.  Είναι ανάλογο της περίπτωσης του κάθε ασθενούς, καθώς και  της σοβαρότητας του προβλήματος που πρέπει να αποκατασταθεί.  

Οι εξειδικευμένοι Οδοντίατροι του Dental Home, διαθέτουν πολυετή εμπειρία στην Αισθητική Οδοντιατρική, χαρίζοντας σε εκατοντάδες ανθρώπους στο χαμόγελο των ονείρων τους. Επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε τι ακριβώς χρειάζεται το χαμόγελό σας για να γίνει ακαταμάχητο.